We wtorkowe popołudnie odbyły sie kolejne warsztaty Szkolnego Koła Kulinarnego "Gotuj z pasją". Tym razem w kulinarną podróż wyruszyły klasy czwarte. Z wielkim zapałem mali kucharze zaczęli mierzyć i dodawać i tak powstało ciasto piernikowo. Zapach cynamonu i korzennych przypraw roznosił się przyjemnym aromatem w całej szkole. Zwabił on do kuchni nawet naszą panią Martę, która od wszechobecnego zapachu nie mogła pracować :)
W trakcie zajęć uczniowie nie tylko kształcą swoje praktyczne umiejętności kulinarne ale również jest wspaniałą lekcją pracy zespołowej i dyscypliny, bo na koniec zawsze wszystko razem sprzątamy. Czerpią także radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonalą umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw.
W oczekiwaniu na pierniki przy miłej pogawędce piekliśmy gofry, aż dwie porcje. Jedna z przepisu Szymona Biesia "kruche i wyśmienite" a drugie "na oko " z przepisu p. Gawlik. Wszystkie znikały w mgnieniu oka. Nasze pierniki po upieczeniu wyglądały smakowicie. Sami zobaczcie!
Zapraszamy na kolejne spotkanie.
M. Gawlik, M. Smolicha