Uczniowie klasy 1b podczas szkolnego kółka kulinarnego "Gotuj z pasją" przygotowali wspaniałe gofry, które podbiły serca wszystkich uczestników. Każdy z nich mógł delektować się smakołykiem z ulubionymi dodatkami, a wybór był naprawdę szeroki! Na stole pojawiły się soczyste jabłka, gruszki, banany, borówki i orzeźwiające kiwi. Wszyscy zajadali się goframi z apetytem, nie tylko ze względu na pyszne owoce, ale także dlatego, że przygotowywanie posiłku wspólnie było prawdziwą frajdą. Gofry zniknęły z talerzy w mgnieniu oka, a uczniowie już nie mogą doczekać się kolejnych kulinarnych przygód!
Małgorzata Gawlik
„SKK Gotuj z pasją” zorganizowała kolejne warsztaty kulinarnie, podczas których uczestnicy mieli okazję przygotować pyszne bułki jagodzianki wzbogacone o truskawki. Ciasto drożdżowe jest znane z kapryśności i wymaga uwagi w każdym etapie przygotowania - od świeżości składników, przez odpowiednią temperaturę, aż po czas pieczenia. Przygotowanie klasycznego drożdżowego ciasta i dodatkowo napakowanie go owocami może wydawać się skomplikowane. Jednak dzięki dobrej pracy uczestników, bułki jagodzianki z warsztatów „SKK Gotuj z pasją” wyszły idealnie - puszyste, miękkie i pełne jagód i truskawek. Cieszymy się, że uczestnicy warsztatów osiągnęli taki sukces, i życzymy im powodzenia w kolejnych kulinarnych eksperymentach!
M.Gawlik
16 grudnia w ramach Szkolnego Kółka Kulinarnego "Gotuj z pasją" dzieci upiekły smakowite pierniczki. Były pyszne! Miękkie bo i puchate od razu po upieczeniu. Pierniczki zostały wykonane wg. przepisu Nataszy. Polecamy.
M.Gawlik
Kruche ciasteczka są nie tylko niesamowicie pyszne, ale i super proste do zrobienia. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki na ciasto kruche i przystroić. Dziewczynki z SKK „Gotuj z pasją” dekoracją nawiązały do pory roku i powstały lukrowe bałwanki.
M.Gawlik
Kto nie lubi pizzy? Niektórym kojarzy się z długim przygotowaniem. Zdziwicie się, ale właśnie nie. O tym przekonały się uczennice z klasy 4 a. Mini pizze tak, jak szybko powstały, tak szybko znikły. Spróbujcie upiec choć raz! Do dzieła!
M.Gawlik
Kolejny rok szkolny i kolejna przygoda
z gotowaniem. Poprzez przygotowanie naszych lokalnych smakołyków rozpoczęliśmy działalność SKK "Gotuj z pasją". Było pysznie, smacznie i wesoło. Zapraszamy chętnych. Czekamy.
M.Gawlik
Klasy piątę przygotowały pyszne, kolorowe i pełne witamin tortille. Jest to zdrowa przekąska, w której uczniowie wkorzystali wiele warzyw i innych wartościowych składników. Przepis na to danie każdy miał swój. Wszystkie z pewnością były przepyszne! Oglądajcie i podziwiajcie.
M.Gawlik
W tym tygodniu uczniowie z klasy 5 a uczestniczyli w zajęciach kulinarnych” Gotuj z pasją”. Tym razem piekli pyszne muffinki (mieszali składniki, nakładali je do foremek). Zapach piekących się muffinek wypełnił całą szkołę. Uczestnicy warsztatów świetnie się bawili i z przyjemnością próbowali swoich wypieków. Było smacznie, zabawnie i bardzo kolorowo.
M.Gawlik
Wielkanocne słodkości przygotowali uczniowie z klasy 3c
i 3d na SKK “Gotuj z pasją”. Mini babeczki powstały na bazie bardzo prostego ciasta ucieranego. Rączek chętnych do pracy nie brakowało. Duży entuzjazm wśród dzieci wzbudziło mieszanie składników mikserem oraz rozlewanie ciasta do foremek. Słodki zapach pieczonych babeczek unosił się w całej szkole. Samodzielnie wykonane babeczki zostały udekorowane, zapakowane i będą przekazane do Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego w Dąbrowie Tarnowskiej.
M.Gawlik
Uczniowie korzystający z SKK “Gotuj z pasją” mają okazję tworzyć własne potrawy oraz poznawać nowe smaki i zapachy. Tym razem uczennice z klasy 6a samodzielnie zrobiły ciasto i farsz na pierogi, a następnie zajęły się ich lepieniem i… degustacją. Oj oj …. jakie były pyszne!
M.Gawlik
Super szybkie, bardzo puszyste i puszyste placuszki pancakes (pankejki) wykonali uczniowie z klasy IV a na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją”. Jest to wspaniały pomysł na śniadanie dla całej rodziny, choć przez nas wykonany w godzinach popołudniowych. Smakował wybornie!!!. Polecamy do wypróbowania.
M.Gawlik
Na kolejnym spotkaniu Gotuj z pasją uczniowie klasy 5 a przygotowali pizzę. Smaczna i kolorowa pizza zniknęła bardzo szybko. No cóż praktyka czyni mistrza.
M.Gawlik
Kto pamięta szyszki z ryżu preparowanego? Tak, tego smaku nigdy się nie zapomina. Te słodkie kuleczki o wielu smakach wykonali uczniowie klasy 5a na SKK „Gotuj z pasją”. Koniecznie zróbcie je sami!!! Polecamy!!!
M.Gawlik
Stowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów zorganizowało zbiórkę charytatywną dla Justynki i Miłoszka – na leczenie i rehabilitację. Działające w naszej szkole Szkolne Kółko Kulinarne “ Gotuj z pasją” przygotowało w tym celu pyszne wypieki. Ciasta i ciasteczka zostały również samodzielnie upieczone przez członków kółka. Uczniowie, którzy odpowiedzieli sercem na apel to: Anna Bogacz, Emily Dziura z klasy VI b, Jonasz Głowacz, Liliana Ritter z klasy V b, Zofia Ciećko, Jan Rzeszuto z klasy IV a, uczniowie klasy IV c wraz z wychowawcą p. Danutą Pikul oraz opiekunowie SKK p. Małgorzata Gawlik i p.Teresa Giza. Do naszej akcji włączyliśmy również nasze wspaniałe kuchareczki. Wszystkim ofiarodawcom bardzo dziękujemy. Pamiętajmy dobro powraca.
M.Gawlik
Słodkie i kuszące zapachem cynamonem ślimaczki drożdżowe wykonali uczniowie z klasy 4 c na SKK “Gotuj z pasją”. Malutkie drożdżowe bułeczki “cynamonki” smakowały nie tylko uczestnikom kulinarnych zmagań. Polecamy! Nie zapomnijcie o szklance mleka.
M.Gawlik