^Wróć na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Dziennik elektroniczny

ProgramujeMy tarnowski

Doradztwo zawodowe

Innowacje pedagogiczne

Ocenianie kształtujące

Stacja meteo

Prasa o PSP2

Biała szkoła

Blog matematyczny

ePUAP

Dołącz do nas

Bierzemy udział w:

Sp2 – Szkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” bierze udział w akcji MEN „Razem na Święta”

razemnaswietagzpSzkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” aktywnie włączyło się w akcję ogłoszoną przez Ministerstwo Edukacji Narodowej „Razem na Święta”. Głównym celem inicjatywy jest zachęcenie uczniów do niesienia pomocy innym. Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z pieczeniem pierniczków i ich zapachem. Mamy nadzieje, że upieczone przez nas pierniki choć trochę tego magicznego, świątecznego zapachu wniosą do waszych domów. Zapraszamy 17 grudnia.

M.Gawlik

Smakowity deserek

deserekNa zajęciach kulinarnych „Gotuj z pasją” jest zawsze pysznie! Uczymy się jak przygotowywać różne zdrowe i smakowite dania. Podczas ostatnich zajęć wykonaliśmy deserek jogurtowo – serowy. Pychota!

Galeria

M.Gawlik

Migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady – SKK „Gotuj z pasją”

gotuj20W tym roku szkolnym kontynuujemy prace na zajęciach SKK „Gotuj z pasją”. Spotykamy się co dwa tygodnie, gdzie gotujemy, pieczemy i przygotowujemy potrawy według własnych przepisów. Zapoznaliśmy się już z wartościami odżywczymi surówek, które w okresie jesienno - zimowym są bardzo ważne w naszym menu a dziewczyny z klasy 6 b upiekły pyszne migdałowe ciasteczka z przepisu Zosi. Najwspanialszy moment podczas zajęć kulinarnych to degustacja wykonanych ciasteczek. Przed nami kolejne spotkanie już we wtorek.  

Galeria

M.Gawlik

Taratuszki w SKK „Gotuj z pasją”

W kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją” uczestniczyli uczniowie z klasy 5 e. Podczas kulinarnych warsztatów przygotowali taratuszki czyli „rosyjskie faworki” na kefirze. Było sporo pracy, nauki ale i wiele radości. Wszystko bardzo smakowało. Wyglądem bardzo przypominają nasze faworki ale różnią się smakiem.

Galeria

M.Gawlik

Kubusiowie ciasteczka miodowe na SKK „Gotuj z Pasją”

W styczniu obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka, dlatego też mali kucharze SKK „Gotuj z Pasją” wykonali „Kubusiowie ciasteczka miodowe”. Warsztaty kulinarne odbyły się w dwóch grupach, ponieważ chcieliśmy przetestować dwa różne przepisy. Upiekliśmy aromatyczne i pyszne ciasteczka. Część z nich przeznaczono na zajęcia w świetlicy szkolnej, które związane były z „Tygodniem w Stumilowym Lesie”. Był to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu i przednia zabawa.

Galeria

M.Gawlik

Świąteczne pierniki na SKK "Gotuj z pasją".

6 a nie próżnuje przed świętami. Wykorzystała ten świąteczny czas na upieczenie pierniczków. Uczyniliśmy z pieczenia przyjemną zabawę w kuchni. Och pachniało !!!

Galeria

M.Gawlik

Gotuj z pasją. "Kocie oczka" 5e. Galeria

24 września odbyły się pierwsze zajęcia w tym roku szkolnym kółka "Gotuj z pasją". Uczniowie klasy V e (10 chętnych osób) upiekli pyszne ciasteczka "Kocie oczka". Praca przebiegała szybko i sprawnie. Dzieci nie mogły się doczekać kiedy się upieką. Potem wszyscy smacznie zajadali. Każdy z nich zabrał jeszcze do domu po jednym dla najbliższych. Już za tydzień będzie mogła się wykazać następna grupa, a co będą robić dowiecie się za tydzień.

Galeria

T.Giza, M.Gawlik

Mini pizzze - kolorowe, smaczne i zdrowe

Małe pizze to wspaniała przekąska idealna na różne imprezy lubiana szczególnie przez dzieci i często królująca na stołach podczas kinderbali. Pizzerinki – mini pizze, choć jest przy nich więcej pracy niż przy zwykłej pizzy, to i tak warto było się z tym zmierzyć. Tego zadania na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasja” podjęli się uczniowie z klasy VB. Stworzyli własne, niepowtarzalne, kolorowe mini pizze. Smakowały równie pysznie!

Galeria

M.Gawlik

SKK i czekolada z PRL-u

Uczniowie klasy V a na SKK „Gotuj z pasją” przenieśli się do czasów PRL-u i wykonali blok waniliowy (mleczną czekoladę z bakaliami). Kiedyś był to bardzo często robiony deser w polskich domach, gdy w sklepach nie można było kupić czekolady. Nasza czekolada była pyszna, słodka, nie twarda, ale też nie miękka. Doskonale kroiła się i rozpływała w ustach. 

Galeria

M.Gawlik

Kruche różyczki z marmoladą w IVe

19 marca 2019 r. odbyły się kolejne warsztaty kulinarne „Gotuj z pasją” z klasą IV e, które poświęcone były wypiekaniu kruchych ciasteczek. Kucharze aktywnie pracowali w grupie, pomagając sobie nawzajem. Po wymieszaniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta dzieci przystąpiły do wykonywania różyczek. Na każdą różyczkę trzeba było przygotować 3 kółeczka. Po odpowiednim zwinięciu i rozłożeniu gotowe różyczki trafiły na blaszki do pieczenia. Bardzo ważne przy pieczeniu róż było wyczucie piekarnika, bo jeśli będzie słabo nagrzany, a ciasto zbyt krótko schłodzone, różyczki po prostu się rozpłyną. My z tym nie mieliśmy problemów, gdyż nasze różyczki upiekły panie kucharki. W trakcie pieczenia róże rozchylały płatki, z których wygląda czerwona marmolada. Po upieczeniu był czas na konsumpcję świeżo upieczonych ciasteczek. Polecamy. Wyglądały przepięknie! Smakowały jeszcze lepiej!

Galeria

M.Gawlik

Ciasteczka Królowej Kier

Smakowite, domowe ciasteczka dużo lepsze niż z cukierni lub sklepu wykonali uczniowie klasy II c na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją”. Były po prostu pyszne!! Smakowały jeszcze bardziej bo wykonane samodzielnie. Przygotować coś słodkiego, to nic trudnego, o czym przekonali się kuchciki wykonując delikatne, maślane, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące ciasteczka Królowej Kier. Jeśli lubicie wypieki z ciasta kruchego, to po prostu musicie je upiec i spróbować.

Galeria

M. Gawlik

Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej Rights Reserved.