^Wróć na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Dziennik elektroniczny

ProgramujeMy tarnowski

Doradztwo zawodowe

Innowacje pedagogiczne

Ocenianie kształtujące

Stacja meteo

Prasa o PSP2

Biała szkoła

ePUAP

Dołącz do nas

Bierzemy udział w:

Mini pizzze - kolorowe, smaczne i zdrowe

Małe pizze to wspaniała przekąska idealna na różne imprezy lubiana szczególnie przez dzieci i często królująca na stołach podczas kinderbali. Pizzerinki – mini pizze, choć jest przy nich więcej pracy niż przy zwykłej pizzy, to i tak warto było się z tym zmierzyć. Tego zadania na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasja” podjęli się uczniowie z klasy VB. Stworzyli własne, niepowtarzalne, kolorowe mini pizze. Smakowały równie pysznie!

Galeria

M.Gawlik

SKK i czekolada z PRL-u

Uczniowie klasy V a na SKK „Gotuj z pasją” przenieśli się do czasów PRL-u i wykonali blok waniliowy (mleczną czekoladę z bakaliami). Kiedyś był to bardzo często robiony deser w polskich domach, gdy w sklepach nie można było kupić czekolady. Nasza czekolada była pyszna, słodka, nie twarda, ale też nie miękka. Doskonale kroiła się i rozpływała w ustach. 

Galeria

M.Gawlik

Kruche różyczki z marmoladą w IVe

19 marca 2019 r. odbyły się kolejne warsztaty kulinarne „Gotuj z pasją” z klasą IV e, które poświęcone były wypiekaniu kruchych ciasteczek. Kucharze aktywnie pracowali w grupie, pomagając sobie nawzajem. Po wymieszaniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta dzieci przystąpiły do wykonywania różyczek. Na każdą różyczkę trzeba było przygotować 3 kółeczka. Po odpowiednim zwinięciu i rozłożeniu gotowe różyczki trafiły na blaszki do pieczenia. Bardzo ważne przy pieczeniu róż było wyczucie piekarnika, bo jeśli będzie słabo nagrzany, a ciasto zbyt krótko schłodzone, różyczki po prostu się rozpłyną. My z tym nie mieliśmy problemów, gdyż nasze różyczki upiekły panie kucharki. W trakcie pieczenia róże rozchylały płatki, z których wygląda czerwona marmolada. Po upieczeniu był czas na konsumpcję świeżo upieczonych ciasteczek. Polecamy. Wyglądały przepięknie! Smakowały jeszcze lepiej!

Galeria

M.Gawlik

Ciasteczka Królowej Kier

Smakowite, domowe ciasteczka dużo lepsze niż z cukierni lub sklepu wykonali uczniowie klasy II c na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją”. Były po prostu pyszne!! Smakowały jeszcze bardziej bo wykonane samodzielnie. Przygotować coś słodkiego, to nic trudnego, o czym przekonali się kuchciki wykonując delikatne, maślane, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące ciasteczka Królowej Kier. Jeśli lubicie wypieki z ciasta kruchego, to po prostu musicie je upiec i spróbować.

Galeria

M. Gawlik

Pełne zdrowych dodatków włoskie pizzerinki. (2)

Uczniowie klasy II c dołączyli do SKK „Gotuj z pasją”. Na małych kuchcików czekała kulinarna przygoda. Ubrani w fartuszki przystąpili do wykonania pizzerinek. Każdy miał coś do roboty. Po przygotowaniu produktów i ciasta każdy otrzymał kawałek ciasta, który musiał samodzielnie uformować, a następnie ułożyć na nim takie produkty, które najbardziej mu smakują a było w czym wybierać. Pełne zdrowych dodatków włoskie pizzerinki posypane serem trafiły do piekarnika. Nic dziwnego, że wszystkim smakowały i zniknęły błyskawicznie.

Zapraszamy do galerii

Galeria

M.Gawlik

„Gotuj z pasją” 3b

18 października uczniowie klasy III b uczestniczyli po raz pierwszy w zajęciach Kółka Kulinarnego „Gotuj z pasją”. Przygotowali pyszną i zdrową sałatkę warzywną. Ćwiczyli umiejętność posługiwania się nożem, precyzyjnie krojąc warzywa w kostkę.

Podczas pracy mieli mieszane uczucia co do walorów smakowych swojego dzieła. Gdy jednak spróbowali, szybko zmienili zdanie mówiąc: „to da się zjeść” lub „to jest pyszne” - prosząc jednocześnie o dokładkę. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z zajęć i już nie mogą doczekać się następnych.   

Galeria

T.Giza

SKK „Gotuj z pasją” - rolady czekoladowe w klasie 2b

Tuż przed feriami zimowymi uczniowie z klasy 2 b na SKK „Gotuj z pasją” upiekli słodkie
i pysznie czekoladowe rolady. Najpierw
p. Małgosia Gawlik zapoznała dzieci ze sposobem przygotowania ciasta, po czym przystąpili do pracy. Uczniowie samodzielnie starali się oddzielić białka od żółtek, odmierzać mąki, miksować, mieszać oraz dodawać poszczególne składniki. Ciasto na roladę upiekły panie kucharki (dziękujemy). W międzyczasie, gdy ciasto było w piekarniku mali kucharze pod okiem p. Anety przystąpili do przygotowania kremu, który z ochotą degustowali. Po upieczeniu i wystudzeniu ciast, mali adepci nakładali na nie krem. Ciasta przybrały formę rolady, które wyglądały bardzo apetycznie niczym z cukierni. 

Galeria

praktykantka Aneta Światłowska

Czas na muffiny i kruche ciasteczka

Na kolejnym spotkaniu „Gotuj z pasją” uczniowie z klasy 2 a zgłębiali tajniki pieczenia kruchych ciasteczek i muffinek. W trakcie samodzielnego wykonywania ciasta mali adepci pod okiem opiekuna mieli możliwość: ugniatania, wycinania, wąchania oraz smakowania. Kruche ciasteczka są ponadczasowe, bo nigdy się nie nudzą i każdy je lubi. A takie warsztaty dają wyjątkową okazję przeniesienia się w niezwykle pachnący i różnorodny świat słodkości.

Galeria

M.Gawlik

Mikołajkowe pierniki

Na kolejnym spotkanie SKK „Gotuj z pasją” klasa III a upiekła mikołajkowe pierniki (6 grudnia). Kuchmistrze samodzielnie wyrabiali ciasto zgodnie z przepisem. Następnie umiejętnie wałkowali, wykrawali, nakładali, wypiekali i cierpliwie czekali na końcowy rezultat. Najwięcej frajdy i kolorowego bałaganu dała uczestnikom spotkania bez wątpienia faza ozdabiania aromatycznych pierniczków. Oj… smaczne były te pierniki.

Galeria

M.Gawlik

SKK "Gotuj z pasją" i ciasto czekoladowe

Zajęcia kulinarne to typ zajęć pozalekcyjnych bardzo lubianych przez dzieci zarówno młodsze, jak i starsze. Na kolejnym spotkaniu SKK "Gotuj z pasją" klasa V c na upiekła dużą blachę pysznego ciasta czekoladowego.

Wyśmienite, doskonałe i .... czekoladowe od dziś to ulubione ciasto dziewczyn z klasy Vc. Koniecznie przetestujcie przepis!

Galeria

M.Gawlik, M.Smolicha

Rogale, rogaliki……. wykonanie 1a

Na kolejnym SKK „Gotuj z pasją” mali kucharze z klasy 1 a upiekli przepyszne rogaliki
z marmoladą. Warsztatem naszej pracy stała się sala świetlicowa. Najpierw uczniowie zostali zapoznani ze sposobem przygotowania ciasta
i wykrajania rogalików, po czym przystąpili do ich wykonania. Wspólnymi siłami zarobili ciasto
(mąka była wszechobecna) i je rozwałkowali. Po wykrojeniu trójkątów i nałożeniu nadzienia dzieci samodzielnie zwijały rogaliki. Rogale upiekły panie kucharki, a dzieci mogły zabrać je do domu, aby pochwalić się przed rodzicami swoimi wypiekami. 

Galeria

M. Gawlik, M. Smolicha

SKK „Gotuj z pasją” i ciasto bez piekarnika

Klasa V „A”, na SKK „ Gotuj z pasją”, wykonała pyszne ciasto, do którego nie potrzeba piekarnika. Przygotowanie słodkości było dla stałych bywalców nadal wielka frajdą. Ucieranie masy, układanie krakersów, tak aby ich nie połamać, siekanie czekolady – niewielkim nakładem pracy udało nam się stworzyć coś smacznego. Słono – słodki deser był przepyszny. Po tak udanej próbie, każdy członek SKK ma w zamiar wykonać go samodzielne w domu. Jak na razie, zabrali po kawałku do domu aby poczęstować mamusie.

Galeria

M.Gawlik

Pieczemy ciasto marchewkowe

W ubiegły czwartek uczniowie z klasy I B na Szkolnym Kółku Kulinarnym „Gotuj z pasją” upiekły ciasto marchewkowe i gofry. Uczniowie wykazali się niezwykłą aktywnością, wszyscy chcieli spróbować odmierzania mąki, wbijania jajek, obierania, miksowania, dodawania poszczególnych składników. Zabawa była przednia. Wspólne wypieki dostarczyły im wielu niezapomnianych wrażeń, ale chyba największą przyjemność sprawiła degustacja.

Galeria

M.Gawlik

Pieczemy paluchy ziemniaczane z klasą 4e

Do grona młodych kucharzy dołączyli uczniowie z klasy 4e, którzy w ubiegły czwartek przygotowali ziemniaczane paluchy. Radości z przygotowania chrupiących kotlecików z wędzonym boczkiem i żółtym serem było co niemiara. To także doskonały pomysł na przetworzenie, pozostałych z obiadu, ugotowanych ziemniaków.

Na zakończenie spotkania, wszyscy z ogromnym apetytem degustowali przygotowane paluchy, które były smaczniejsze niż zwykle, bo przyrządzone własnoręcznie.

Szkolne zajęcia kulinarne „Gotuj z pasją” są znakomitą okazją umożliwiającą uczniom poznawanie otaczającego świata. Dzieje się to poprzez osobiste doświadczenie, przeżywanie i zaangażowanie wielu zmysłów.

Galeria

M.Gawlik

SKK „Gotuj z pasją” - Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami wydają się dosyć trudne do wykonania, ale to tylko pozory o czym przekonali się kucharze z klasy IV c. Trzymając się ściśle przepisu wykonali delikatne ciasto ziemniaczane a w środku każdego knedelka włożyli świeże, soczyste śliwki. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta. Najlepsze były zaraz po ugotowaniu. Pycha !!! Dodatkowo można posypać je cukrem lub polać śmietanką. Nam smakowały bardzo. Spróbujcie sami.

Galeria

M.Smolicha, M.Gawlik

„Gotuj z pasją” po wakacyjnej przerwie wykonała ciasteczka ryżowe

Szkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” rozpoczęło warsztaty kulinarne. W trakcie zajęć młodzi kucharze będą poznawać zasady prawidłowego odżywiania oraz kształtować swoje praktyczne umiejętności kulinarne tak potrzebne w dorosłym życiu. Na pierwszych powakacyjnych warsztatach wykonały ciasteczka ryżowe. Same były „zdziwione”, że wyszły im taaaakie dobre. 

Galeria

M.Gawlik

Coś słodkiego na SKK - ciasteczka cynamonowe

W styczniu do SKK "Gotuj z pasją" dołączyła  kolejna grupa kulinarna z klasy Va. Tym razem przygotowaliśmy ciasteczka cynamonowe. Po połączeniu składników i wykrojeniu małych okragłych ciasteczek cierpliwie oczekiwaliśmy na nasze wypieki. Zapach cynamonu i  pieczonego ciasta roznosił się po całej szkole. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne.

Galeria

M.Smolicha, M.Gawlik

SKK "Gotuj z pasją" odkrywa smaki kuchni włoskiej

Zajęcia kulinarne "Gotuj z pasją" to niesamowita podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Podczas tych zajęć  uczestnicy czerpią radość ze wspólnego przygotowywania posiłków. Na kolejnym spotkaniu odkrywaliśmy smaki kuchni włoskiej przygotowując spaghetti, doskonale się przy tym bawiąc. Na koniec wszyscy z wielką przyjemnością smakowali przygotowany przez siebie posiłek.

Galeria

M.Smolicha, M.Gawlik

Zajęcia kulinarne z wykorzystaniem najnowocześniejszego urządzenia wielozadaniowego Thermomix

Na kolejne w tym roku zajęcia kulinarne zaprosiliśmy p. Danutę Pikul, która przyniosła urządzenie wielozadaniowe Thermomix.
To narzędzie jak z filmu o przyszłości. Korzystając z jego pomocy, bez problemu i ze świetnymi efektami, dosłownie każdy może gotować.   Uczta była doskonała, wszyscy byliśmy jednogłośni. Przygotowaliśmy chlebek ziołowy, knedle, cisto marchewkowe , a na deser  - sorbet i tiramisu .
Aż nie chce się wierzyć, że potrzebne nam było tylko jedno urządzenie. Dziękujemy za kulinarną przygodę. Zdobyliśmy kolejne doświadczenia
i doszlifowaliśmy nasze kulinarne umiejętności. Jednak prawdziwy kucharz nie spoczywa na laurach. Kolejne eksperymenty w kuchni przed nami.

Galeria

M.Gawlik

Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej Rights Reserved.