W tym tygodniu uczniowie z klasy 5 a uczestniczyli w zajęciach kulinarnych” Gotuj z pasją”. Tym razem piekli pyszne muffinki (mieszali składniki, nakładali je do foremek). Zapach piekących się muffinek wypełnił całą szkołę. Uczestnicy warsztatów świetnie się bawili i z przyjemnością próbowali swoich wypieków. Było smacznie, zabawnie i bardzo kolorowo.
M.Gawlik
Wielkanocne słodkości przygotowali uczniowie z klasy 3c
i 3d na SKK “Gotuj z pasją”. Mini babeczki powstały na bazie bardzo prostego ciasta ucieranego. Rączek chętnych do pracy nie brakowało. Duży entuzjazm wśród dzieci wzbudziło mieszanie składników mikserem oraz rozlewanie ciasta do foremek. Słodki zapach pieczonych babeczek unosił się w całej szkole. Samodzielnie wykonane babeczki zostały udekorowane, zapakowane i będą przekazane do Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego w Dąbrowie Tarnowskiej.
M.Gawlik
Uczniowie korzystający z SKK “Gotuj z pasją” mają okazję tworzyć własne potrawy oraz poznawać nowe smaki i zapachy. Tym razem uczennice z klasy 6a samodzielnie zrobiły ciasto i farsz na pierogi, a następnie zajęły się ich lepieniem i… degustacją. Oj oj …. jakie były pyszne!
M.Gawlik
Super szybkie, bardzo puszyste i puszyste placuszki pancakes (pankejki) wykonali uczniowie z klasy IV a na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją”. Jest to wspaniały pomysł na śniadanie dla całej rodziny, choć przez nas wykonany w godzinach popołudniowych. Smakował wybornie!!!. Polecamy do wypróbowania.
M.Gawlik
Na kolejnym spotkaniu Gotuj z pasją uczniowie klasy 5 a przygotowali pizzę. Smaczna i kolorowa pizza zniknęła bardzo szybko. No cóż praktyka czyni mistrza.
M.Gawlik
Kto pamięta szyszki z ryżu preparowanego? Tak, tego smaku nigdy się nie zapomina. Te słodkie kuleczki o wielu smakach wykonali uczniowie klasy 5a na SKK „Gotuj z pasją”. Koniecznie zróbcie je sami!!! Polecamy!!!
M.Gawlik
Stowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów zorganizowało zbiórkę charytatywną dla Justynki i Miłoszka – na leczenie i rehabilitację. Działające w naszej szkole Szkolne Kółko Kulinarne “ Gotuj z pasją” przygotowało w tym celu pyszne wypieki. Ciasta i ciasteczka zostały również samodzielnie upieczone przez członków kółka. Uczniowie, którzy odpowiedzieli sercem na apel to: Anna Bogacz, Emily Dziura z klasy VI b, Jonasz Głowacz, Liliana Ritter z klasy V b, Zofia Ciećko, Jan Rzeszuto z klasy IV a, uczniowie klasy IV c wraz z wychowawcą p. Danutą Pikul oraz opiekunowie SKK p. Małgorzata Gawlik i p.Teresa Giza. Do naszej akcji włączyliśmy również nasze wspaniałe kuchareczki. Wszystkim ofiarodawcom bardzo dziękujemy. Pamiętajmy dobro powraca.
M.Gawlik
Słodkie i kuszące zapachem cynamonem ślimaczki drożdżowe wykonali uczniowie z klasy 4 c na SKK “Gotuj z pasją”. Malutkie drożdżowe bułeczki “cynamonki” smakowały nie tylko uczestnikom kulinarnych zmagań. Polecamy! Nie zapomnijcie o szklance mleka.
M.Gawlik
Na kolejnym spotkaniu SKK “Gotuj z pasją” klasa IV c wykonała parówki w cieście francuskim. Jest to łatwa do przygotowania przekąska na co dzień, jak i na spotkania w gronie przyjaciół. Pamiętajmy jednak, aby wybrać parówki o dużej zawartości mięsa, od dobrego producenta i wówczas pospolite parówki mogą przeistoczyć się w całkiem eleganckie przystawki. Wypróbujcie nasz przepis na parówki w cieście francuskim. Nam wyszły pyszne.
M.Gawlik
Na kolejne zajęcia SKK „Gotuj z pasją” przyszli uczniowie z klasy V c. Wykonali oni grzebyczki z marmoladą. Grzebyki kojarzą się z fryzjerem i fryzurą, ale oczywiście nie naszym małym kucharzom, którym wszystko kojarzy z kuchnią i tak jest i w tym przypadku. Kruche, ciasteczka z marmoladą wyglądem przypominające grzebyczki wyszły doskonale. Zobaczcie sami. Smakowały wybornie. Polecamy!!!
M.Gawlik
We wtorek pięknie zapachniało w naszej szkole, tym razem mali kucharze na SKK “Gotuj z pasją” zapoznali się z przepisem na pyszne gofry. Chłopcy z klasy IV b z wielkim zapałem odmierzali składniki i wsypywali je do miski i mieszali, mieszali… Kiedy wszystko było gotowe, przystąpili do pieczenia. Gofry wyszły znakomite!!! Było słodko, smacznie i zdrowo, a głównym dodatkiem do gofrów był dżem.
M.Gawlik
Nie tylko latem mamy ochotę na lekkie ciasta bez pieczenia również jesienią wybornie smakuje, o czym przekonali się uczniowie z klasy 4 c. Na zajęciach kulinarnych SKK „Gotuj z pasją” wykonali pyszny jogurtowiec
M.Gawlik
SKK „Gotuj z pasją” zaprasza do wykonania maślanych kruchych ciasteczek. Dziewczyny z klasy 7B już je wykonały i były pyszne !!!. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, zabawa była przednia zwłaszcza przy odmierzaniu składników i mieszaniu. Później tylko wykrawanie ciastek przy użyciu różnych foremek, pieczenie i degustacja.
M.Gawlik
Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka i smaczna przekąska nie tylko na imprezę, którą wykonali uczniowie z klasy 6a na SKK „Gotuj z pasją”. Można je samemu przygotować na drugie śniadanie do szkoły. Nadzienie to kwestia gustu i smaku dla nas wystarczyła szynka, ser i szczypiorek. Smakowało wybornie.
M.Gawlik
Kolejnym zadaniem, z którym zmierzyli się „mali kucharze” na szkolnym kółku kulinarnym było wykonanie babeczek. Na początku zajęć przygotowali potrzebne narzędzia i produkty, omówili sposób przygotowania, aż w końcu zabrali się do ich zrobienia. Było smacznie, zabawnie i bardzo kolorowo.
M.Gawlik
Zdobywamy kolejne umiejętności kulinarne – umiemy lepić pierogi. Nie na co dzień przygotowujemy pierogi a tym bardziej pierogi ruskie. Uczestnicy SKK wykazali się dużymi umiejętnościami - zagniatali, wałkowali, wykrajali, sklejali…. i na finał degustacja, jak zawsze bardzo przyjemna. Super!!!
M.Gawlik
Gotowanie to wielka przyjemność. Wiedzą o tym uczestnicy warsztatów kulinarnych „Gotuj z pasją”. Niestety czas pandemii ograniczył nasze spotkania w większym gronie, ale nie uniemożliwił. Udział w takich zajęciach korzystnie wpływa na samopoczucie, dostarcza wiary we własne możliwości, ponadto angażuje intelekt (ćwiczy i relaksuje mózg), zapewnia ruch – przede wszystkim dłoni i palców. Tym razem swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął Dawid, który przygotował aksamitne ciasto i „wyczarował” cieniutkie naleśniki. Były naprawdę pyszne. Mniam!!!
M.Gawlik
Szkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” aktywnie włączyło się w akcję ogłoszoną przez Ministerstwo Edukacji Narodowej „Razem na Święta”. Głównym celem inicjatywy jest zachęcenie uczniów do niesienia pomocy innym. Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z pieczeniem pierniczków i ich zapachem. Mamy nadzieje, że upieczone przez nas pierniki choć trochę tego magicznego, świątecznego zapachu wniosą do waszych domów. Zapraszamy 17 grudnia.
M.Gawlik
Na zajęciach kulinarnych „Gotuj z pasją” jest zawsze pysznie! Uczymy się jak przygotowywać różne zdrowe i smakowite dania. Podczas ostatnich zajęć wykonaliśmy deserek jogurtowo – serowy. Pychota!
M.Gawlik
W tym roku szkolnym kontynuujemy prace na zajęciach SKK „Gotuj z pasją”. Spotykamy się co dwa tygodnie, gdzie gotujemy, pieczemy i przygotowujemy potrawy według własnych przepisów. Zapoznaliśmy się już z wartościami odżywczymi surówek, które w okresie jesienno - zimowym są bardzo ważne w naszym menu a dziewczyny z klasy 6 b upiekły pyszne migdałowe ciasteczka z przepisu Zosi. Najwspanialszy moment podczas zajęć kulinarnych to degustacja wykonanych ciasteczek. Przed nami kolejne spotkanie już we wtorek.
M.Gawlik