^Wróć na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Fundusze Europejskie

Wychowanie do wartości

Dziennik elektroniczny

Innowacje pedagogiczne

Stacja meteo

Dołącz do nas

ePUAP

Bierzemy udział w:

Słodko, smacznie i zdrowo na SKK “Gotuj z pasją”

gzpkolejneWe wtorek pięknie zapachniało w naszej szkole, tym razem mali kucharze na SKK “Gotuj z pasją” zapoznali się z przepisem na pyszne gofry. Chłopcy z klasy IV b z wielkim zapałem odmierzali składniki i wsypywali je do miski i mieszali, mieszali… Kiedy wszystko było gotowe, przystąpili do pieczenia. Gofry wyszły znakomite!!! Było słodko, smacznie i zdrowo, a głównym dodatkiem do gofrów był dżem.

Galeria

M.Gawlik

Ciasto jogurtowe

ciasto jigurtoweNie tylko latem mamy ochotę na lekkie ciasta bez pieczenia również jesienią wybornie smakuje, o czym przekonali się uczniowie z klasy 4 c. Na zajęciach kulinarnych SKK „Gotuj z pasją” wykonali pyszny jogurtowiec

Galeria

M.Gawlik

Maślane kruche ciasteczka na SKK „Gotuj z pasją”

gotujzpasja2021SKK „Gotuj z pasją” zaprasza do wykonania maślanych kruchych ciasteczek. Dziewczyny z klasy 7B już je wykonały i były pyszne !!!. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, zabawa była przednia zwłaszcza przy odmierzaniu składników i mieszaniu. Później tylko wykrawanie ciastek przy użyciu różnych foremek, pieczenie i degustacja.

Galeria

M.Gawlik

Ślimaczki po francusku

gzp21Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka i smaczna przekąska nie tylko na imprezę, którą wykonali uczniowie z klasy 6a na SKK „Gotuj z pasją”. Można je samemu przygotować na drugie śniadanie do szkoły. Nadzienie to kwestia gustu i smaku dla nas wystarczyła szynka, ser i szczypiorek. Smakowało wybornie.

Galeria

M.Gawlik

Kruche babeczki na warsztatach SKK „Gotuj z pasją”

kruchebabeczkiKolejnym zadaniem, z którym zmierzyli się „mali kucharze” na szkolnym kółku kulinarnym było wykonanie babeczek. Na początku zajęć przygotowali potrzebne narzędzia i produkty, omówili sposób przygotowania, aż w końcu zabrali się do ich zrobienia. Było smacznie, zabawnie i bardzo kolorowo.

Galeria

M.Gawlik

SKK „Gotuj z pasją” - lepimy pierogi

pierogiZdobywamy kolejne umiejętności kulinarne – umiemy lepić pierogi. Nie na co dzień przygotowujemy pierogi a tym bardziej pierogi ruskie. Uczestnicy SKK wykazali się dużymi umiejętnościami - zagniatali, wałkowali, wykrajali, sklejali…. i na finał degustacja, jak zawsze bardzo przyjemna. Super!!!

Galeria

M.Gawlik

Warsztaty kulinarne „Gotuj z pasją”

gzpGotowanie to wielka przyjemność. Wiedzą o tym uczestnicy warsztatów kulinarnych „Gotuj z pasją”. Niestety czas pandemii ograniczył nasze spotkania w większym gronie, ale nie uniemożliwił. Udział w takich zajęciach korzystnie wpływa na samopoczucie, dostarcza wiary we własne możliwości, ponadto angażuje intelekt (ćwiczy i relaksuje mózg), zapewnia ruch – przede wszystkim dłoni i palców. Tym razem swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął Dawid, który przygotował aksamitne ciasto i „wyczarował” cieniutkie naleśniki. Były naprawdę pyszne. Mniam!!!

Galeria

M.Gawlik

Sp2 – Szkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” bierze udział w akcji MEN „Razem na Święta”

razemnaswietagzpSzkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” aktywnie włączyło się w akcję ogłoszoną przez Ministerstwo Edukacji Narodowej „Razem na Święta”. Głównym celem inicjatywy jest zachęcenie uczniów do niesienia pomocy innym. Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z pieczeniem pierniczków i ich zapachem. Mamy nadzieje, że upieczone przez nas pierniki choć trochę tego magicznego, świątecznego zapachu wniosą do waszych domów. Zapraszamy 17 grudnia.

M.Gawlik

Smakowity deserek

deserekNa zajęciach kulinarnych „Gotuj z pasją” jest zawsze pysznie! Uczymy się jak przygotowywać różne zdrowe i smakowite dania. Podczas ostatnich zajęć wykonaliśmy deserek jogurtowo – serowy. Pychota!

Galeria

M.Gawlik

Migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady – SKK „Gotuj z pasją”

gotuj20W tym roku szkolnym kontynuujemy prace na zajęciach SKK „Gotuj z pasją”. Spotykamy się co dwa tygodnie, gdzie gotujemy, pieczemy i przygotowujemy potrawy według własnych przepisów. Zapoznaliśmy się już z wartościami odżywczymi surówek, które w okresie jesienno - zimowym są bardzo ważne w naszym menu a dziewczyny z klasy 6 b upiekły pyszne migdałowe ciasteczka z przepisu Zosi. Najwspanialszy moment podczas zajęć kulinarnych to degustacja wykonanych ciasteczek. Przed nami kolejne spotkanie już we wtorek.  

Galeria

M.Gawlik

Taratuszki w SKK „Gotuj z pasją”

W kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją” uczestniczyli uczniowie z klasy 5 e. Podczas kulinarnych warsztatów przygotowali taratuszki czyli „rosyjskie faworki” na kefirze. Było sporo pracy, nauki ale i wiele radości. Wszystko bardzo smakowało. Wyglądem bardzo przypominają nasze faworki ale różnią się smakiem.

Galeria

M.Gawlik

Kubusiowie ciasteczka miodowe na SKK „Gotuj z Pasją”

W styczniu obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka, dlatego też mali kucharze SKK „Gotuj z Pasją” wykonali „Kubusiowie ciasteczka miodowe”. Warsztaty kulinarne odbyły się w dwóch grupach, ponieważ chcieliśmy przetestować dwa różne przepisy. Upiekliśmy aromatyczne i pyszne ciasteczka. Część z nich przeznaczono na zajęcia w świetlicy szkolnej, które związane były z „Tygodniem w Stumilowym Lesie”. Był to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu i przednia zabawa.

Galeria

M.Gawlik

Świąteczne pierniki na SKK "Gotuj z pasją".

6 a nie próżnuje przed świętami. Wykorzystała ten świąteczny czas na upieczenie pierniczków. Uczyniliśmy z pieczenia przyjemną zabawę w kuchni. Och pachniało !!!

Galeria

M.Gawlik

Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej Rights Reserved.