^Wróć na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

BIP

Wychowanie do wartości

Dziennik elektroniczny

Stacja meteo

Dołącz do nas

ePUAP

Bierzemy udział w:

Klasa 1b w akcji - pyszne gofry na kółku kulinarnym!

1bgotujzpasja2024Uczniowie klasy 1b podczas szkolnego kółka kulinarnego "Gotuj z pasją" przygotowali wspaniałe gofry, które podbiły serca wszystkich uczestników. Każdy z nich mógł delektować się smakołykiem z ulubionymi dodatkami, a wybór był naprawdę szeroki! Na stole pojawiły się soczyste jabłka, gruszki, banany, borówki i orzeźwiające kiwi. Wszyscy zajadali się goframi z apetytem, nie tylko ze względu na pyszne owoce, ale także dlatego, że przygotowywanie posiłku wspólnie było prawdziwą frajdą. Gofry zniknęły z talerzy w mgnieniu oka, a uczniowie już nie mogą doczekać się kolejnych kulinarnych przygód!

Galeria

Małgorzata Gawlik

Zdrowe i odżywcze koktajle owocowe w klasie II a

zdrowe zywienie 2a

Klasa II a, w ramach zajęć SKK „Gotuj z pasją”, miała okazję nie tylko poznać smak pysznych owocowych koktajli, ale także dowiedzieć się, jak ważne dla zdrowia są owoce. Wprowadzenie do swojej diety różnorodnych owoców to klucz do dostarczania organizmowi witamin, minerałów oraz błonnika, które wspomagają nasze zdrowie i samopoczucie.
Dzięki naturalnym składnikom odżywczym, owoce wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i dodają energii na cały dzień.
Podczas zajęć, każdy uczestnik mógł samodzielnie przygotować koktajl owocowy, wybierając swoje ulubione smaki. W ofercie znalazły się koktajle bananowo-jabłkowe, śliwkowo - pomarańczowo-bananowe, mandarynkowo – bananowo - truskawkowe oraz gruszkowo - bananowe. Uczniowie mieli więc w czym wybierać, a każdy z nich stworzył napój, który najlepiej odpowiadał jego gustowi.
Takie zdrowe i smaczne koktajle to świetny sposób na urozmaicenie codziennej diety i wprowadzenie do niej większej ilości owoców. Regularne spożywanie owoców wspiera naszą odporność, dba o piękną skórę oraz dostarcza cennych antyoksydantów, które chronią komórki przed starzeniem.
Małgorzata Gawlik

Smakowita przygoda klas II: Pizzerinki na Szkolnym Kółku Kulinarnym „Gotuj z pasją”

gotujzpasja2

Klasy II szkoły podstawowej wzięły udział w niecodziennej przygodzie, biorąc udział w Szkolnym Kółku Kulinarnym „Gotuj z pasją”. To wyjątkowe wydarzenie pozwoliło każdemu uczestnikowi przygotować swoją własną pizzę, co okazało się nie lada wyzwaniem i przyjemnością jednocześnie.
Początkowo plan zakładał stworzenie jednej wspólnej pizzy, ale okazało się, że każdy ma swoje własne preferencje smakowe. Niektórzy pragnęli salami, inni marzyli o serze mozzarella, a jeszcze inni o pieczarkach i cebuli. Aby sprostać tym różnorodnym gustom, zdecydowano się na przygotowanie małych pizzerinek, co okazało się doskonałym rozwiązaniem tego kulinarnego wyzwania. Dzięki temu każdy mógł cieszyć się pizzą dokładnie taką, jaką lubił.
Przygotowanie pizz zajęło trochę więcej czasu niż początkowo zakładano, ale efekt końcowy był tego wart. Dzieci pracowały wspólnie, dzieląc się obowiązkami, układając składniki, a potem czekały z niecierpliwością na pyszne, upieczone pizzerinki. Smakowały one wyśmienicie, a uśmiechy na twarzach uczestników świadczyły o tym, że cała ta przygoda była nie tylko smaczną, ale także fantastyczną zabawą.
Kółko Kulinarnego "Gotuj z pasją" to nie tylko doskonała okazja do rozwijania umiejętności kulinarnej, ale także do budowania wspólnego poczucia zespołu i kreatywności. Każdy uczestnik mógł wyrazić swoje pomysły i gusty, co przyczyniło się do jeszcze bardziej udanej przygody. To z pewnością niezapomniane doświadczenie, które zostanie długo w pamięci uczestników.
M.Gawlik

„SKK Gotuj z pasją” zorganizowała udane warsztaty kulinarnie - bułki jagodzianki z truskawkami w roli głównej!

jagodzianki„SKK Gotuj z pasją” zorganizowała kolejne warsztaty kulinarnie, podczas których uczestnicy mieli okazję przygotować pyszne bułki jagodzianki wzbogacone o truskawki. Ciasto drożdżowe jest znane z kapryśności i wymaga uwagi w każdym etapie przygotowania - od świeżości składników, przez odpowiednią temperaturę, aż po czas pieczenia. Przygotowanie klasycznego drożdżowego ciasta i dodatkowo napakowanie go owocami może wydawać się skomplikowane. Jednak dzięki dobrej pracy uczestników, bułki jagodzianki z warsztatów „SKK Gotuj z pasją” wyszły idealnie - puszyste, miękkie i pełne jagód i truskawek. Cieszymy się, że uczestnicy warsztatów osiągnęli taki sukces, i życzymy im powodzenia w kolejnych kulinarnych eksperymentach!

Galeria

M.Gawlik

Pierniczki, pierniczki

pierniki4a16 grudnia w ramach Szkolnego Kółka Kulinarnego "Gotuj z pasją" dzieci upiekły smakowite pierniczki. Były pyszne! Miękkie bo i puchate od razu po upieczeniu. Pierniczki zostały wykonane wg. przepisu Nataszy. Polecamy.

Galeria

M.Gawlik

Warsztaty kulinarne

warsztatykulinarnelab

Uczniowie uczęszczający na SKK Gotuj z pasją i Kółko Regionalne "Spotkanie z tradycją" uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Wykonali gwiazdy betlejemskie na kiermasz świąteczny. A wszystko to odbyło się w Pracowni Gospodarstwa Domowego wyposażonej w niezbędny, nowoczesny sprzęt AGD.
#Laboratoria Przyszłości
M. Gawlik, D. Pikul

Wypieki SKK " Gotuj z pasją" na kiermasz

gotujzpasjakiermasz

Wkrótce kiermasz świąteczny, na którym nie może zabraknąć wypieków Szkolnego Kółka Kulinarnego "Gotuj z pasją". Uczniowie klasy 4a wykonali kolorowe, delikatne i apetycznie wyglądające ciasta w przepięknej Pracowni Gospodarstwa Domowego.
#Laboratorium Przyszłości
M.Gawlik

”Bałwanki” na SKK „Gotuj z pasją”

balwankiKruche ciasteczka są nie tylko niesamowicie pyszne, ale i super proste do zrobienia. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki na ciasto kruche i przystroić. Dziewczynki z SKK „Gotuj z pasją” dekoracją nawiązały do pory roku i powstały lukrowe bałwanki.

Galeria

M.Gawlik

Zajęcia kulinarne SKK “Gotuj z pasją”

donaty

Zajęcia kulinarne SKK “Gotuj z pasją” w pracowni gospodarstwa domowego.
Kolejne zajęcia SKK “Gotuj z pasją” odbyły się w nowej kuchni całkowice wyposażonej w sprzęt zakupiony w ramach programu “Laboratoria Przyszłości”. Uczennice klasy 4 a miały okazję wpróbowac nowy sprzęt gospodarstwa domowego wykonując donaty. Donaty, czyli amerykańskie pączki z dziurką. Różnią się one od klasycznych pączków kształtem i tym, że nie mają nadzienia.Wspólne pieczenie sprawiło dziewczynkom dużo radości, a wyposażenie szkoły w nowy sprzęt AGD uatrakcyjniło dotychczasowe zajęcia kulinarne. Poprzez kulinarną przygodę, uczniowie zdobędą nowe doświadczenia, odkryją nowe możliwości, ciekawe smaki i będą w sposób twórczy przygotowywać dla siebie potrawy. Donaty były pyszne!!!
M.Gawlik

Pizzerinki na SKK "Gotuj z pasją"

pizzerinki4aKto nie lubi pizzy? Niektórym kojarzy się z długim przygotowaniem. Zdziwicie się, ale właśnie nie. O tym przekonały się uczennice z klasy 4 a. Mini pizze tak, jak szybko powstały, tak szybko znikły. Spróbujcie upiec choć raz! Do dzieła!

Galeria

M.Gawlik

SKK "Gotuj z pasją"

skk22Kolejny rok szkolny i kolejna przygoda
z gotowaniem. Poprzez przygotowanie naszych lokalnych smakołyków rozpoczęliśmy działalność SKK "Gotuj z pasją". Było pysznie, smacznie i wesoło. Zapraszamy chętnych. Czekamy.

Galeria

M.Gawlik

Tortilla pełna witamin!!!

tortillaKlasy piątę przygotowały pyszne, kolorowe i pełne witamin tortille. Jest to zdrowa przekąska, w której uczniowie wkorzystali wiele warzyw i innych wartościowych składników. Przepis na to danie każdy miał swój. Wszystkie z pewnością były przepyszne! Oglądajcie i podziwiajcie.

Galeria

M.Gawlik

Muffinki na SKK „Gotuj z pasją”

gotujzpasjamajW tym tygodniu uczniowie z klasy 5 a uczestniczyli w zajęciach kulinarnych” Gotuj z pasją”. Tym razem piekli pyszne muffinki (mieszali składniki, nakładali je do foremek). Zapach piekących się muffinek wypełnił całą szkołę. Uczestnicy warsztatów świetnie się bawili i z przyjemnością próbowali swoich wypieków. Było smacznie, zabawnie i bardzo kolorowo.

Galeria

M.Gawlik

Mini wielkanocne babeczki

minibabeczkiWielkanocne słodkości przygotowali uczniowie z klasy 3c
i 3d na SKK “Gotuj z pasją”. Mini babeczki powstały na bazie bardzo prostego ciasta ucieranego. Rączek chętnych do pracy nie brakowało. Duży entuzjazm wśród dzieci wzbudziło mieszanie składników mikserem oraz rozlewanie ciasta do foremek. Słodki zapach pieczonych babeczek unosił się w całej szkole. Samodzielnie wykonane babeczki zostały udekorowane, zapakowane i będą przekazane do Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego w Dąbrowie Tarnowskiej.

Galeria

M.Gawlik

Pierogi, pierogi tylko pierogi.

pierogi2022Uczniowie korzystający z SKK “Gotuj z pasją” mają okazję tworzyć własne potrawy oraz poznawać nowe smaki i zapachy. Tym razem uczennice z klasy 6a samodzielnie zrobiły ciasto i farsz na pierogi, a następnie zajęły się ich lepieniem i… degustacją. Oj oj …. jakie były pyszne!

Galeria

M.Gawlik

Przygody kulinarne z SKK „Gotuj z pasją”

gzpasjamarzec22Super szybkie, bardzo puszyste i puszyste placuszki pancakes (pankejki) wykonali uczniowie z klasy IV a na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją”. Jest to wspaniały pomysł na śniadanie dla całej rodziny, choć przez nas wykonany w godzinach popołudniowych. Smakował wybornie!!!. Polecamy do wypróbowania.

Galeria

M.Gawlik

Gotuj z pasją-5a

gotujzpasja5aNa kolejnym spotkaniu Gotuj z pasją uczniowie klasy 5 a przygotowali pizzę. Smaczna i kolorowa pizza zniknęła bardzo szybko. No cóż praktyka czyni mistrza.

Galeria

M.Gawlik

Smaczne szyszki na SKK „Gotuj z pasją”

szyszkigzpKto pamięta szyszki z ryżu preparowanego? Tak, tego smaku nigdy się nie zapomina. Te słodkie kuleczki o wielu smakach wykonali uczniowie klasy 5a na SKK „Gotuj z pasją”. Koniecznie zróbcie je sami!!! Polecamy!!!

Galeria

M.Gawlik

Zbiórka charytatywna dla Justynki i Miłoszka

zbiorkadlamiloszaijustynkiStowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów zorganizowało zbiórkę charytatywną dla Justynki i Miłoszka – na leczenie i rehabilitację. Działające w naszej szkole Szkolne Kółko Kulinarne “ Gotuj z pasją” przygotowało w tym celu pyszne wypieki. Ciasta i ciasteczka zostały również samodzielnie upieczone przez członków kółka. Uczniowie, którzy odpowiedzieli sercem na apel to: Anna Bogacz, Emily Dziura z klasy VI b, Jonasz Głowacz, Liliana Ritter z klasy V b, Zofia Ciećko, Jan Rzeszuto z klasy IV a, uczniowie klasy IV c wraz z wychowawcą p. Danutą Pikul oraz opiekunowie SKK p. Małgorzata Gawlik i p.Teresa Giza. Do naszej akcji włączyliśmy również nasze wspaniałe kuchareczki. Wszystkim ofiarodawcom bardzo dziękujemy. Pamiętajmy dobro powraca.

Galeria

M.Gawlik

“Gotuj z pasją” i smaczne cynamonki

cynamonkiSłodkie i kuszące zapachem cynamonem ślimaczki drożdżowe wykonali uczniowie z klasy 4 c na SKK “Gotuj z pasją”. Malutkie drożdżowe bułeczki “cynamonki” smakowały nie tylko uczestnikom kulinarnych zmagań. Polecamy! Nie zapomnijcie o szklance mleka.

Galeria

M.Gawlik

Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej Rights Reserved.