Wtorkowe popołudnie, Szkolne Kółko Kulinarne "Gotuj z pasją" spędziło bardzo pracowicie. Pod czujnym okiem
P. Małgorzaty Gawlik i P. Marty Smolichy piekło pyszne ciasteczka. Wszystkie dzieci ochoczo i z pełnym zaangażowaniem ugniatały ciasto, by następnie je rozwałkować i w dalszym etapie foremkami nadać świąteczne kształty. Wypieki cieszyły nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
Ciasteczka były przepyszne, a wspólna praca przyniosła ogrom radości. Przyjemnie jest piec ciasteczka, a jeszcze lepsza jest ich późniejsza degustacja. Zajęcia kulinarne to jedne z uwielbianych przez dzieci zajęć, także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość z dobrze zorganizowanej współpracy. Dzieci zabrały ciasteczka do domu, aby poczęstować swoich najbliższych szkolnymi wyrobami. Zadowolone miny uczniów mówią same za siebie. Zobaczcie jak piekliśmy ciasteczka.
M.Gawlik, M.Smolicha
23 listopada w naszej szkole odbył się przedświąteczny kiermasz zorganizowany przez Szkolne Koło Kulinarne „Gotuj z pasją”. Młodzi kucharze oraz nasze kochane kuchareczki przygotowali pyszne domowe wypieki. Ciasto sprzedawane było w paczuszkach, a wybierać było w czym. Było pysznie! Na kiermasz zostały przygotowane kartki świąteczne przez klasy IV – VI oraz opakowania na prezenciki przez świetlicę szkolną.
Przeprowadzeniem akcji zajęło się kółko kulinarne pod opieką p M. Gawlik, T. Giza i p. M. Smolicha. Zgodnie z oczekiwaniami nie zabrakło chętnych na te domowe smakołyki. Akcja cieszyła się dużą popularnością wśród rodziców uczniów, ale też i nauczycieli. Najważniejszy jednak był cel! SKK zdecydowało, że pieniądze uzyskane ze sprzedaży przeznaczone zostaną na zakup czapek kucharskich, bo fartuszki już mamy sponsorowane przez p. Dyrektor Annę Fido. Pozostałe zebrane środki zostaną przeznaczone na działalność statutową szkoły. Organizatorzy składają serdeczne podziękowania dla rodziców, którzy chętnie kupowali.
Sprzedaż kiermaszową prowadziły: Gabriela Basta z klasy IV a. Julia Nowak, Paulina Machaj, Emilia Łabno z klasy V a oraz Katarzyna Garstka, Julia Wałaszek z klasy VI b.
Dziękujemy wszystkim, którzy w jakikolwiek inny sposób włączyli się w akcję.
Organizatorzy: M. Gawlik, T. Giza, M. Smolicha, M. Wódka.
SKK "Gotuj z pasją" zaprasza uczniów i rodziców do rodzinnego konkursu plastycznego " KARTKA Z KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ". Zapewne każdy z Was ma ulubione przepisy, wybrane spośród tysięcy dostępnych w różnych wariacjach. Być może głęboko w szufladach trzymacie stare przepiśniki, które należały do waszych przodków. Chcemy Was zachęcić, abyście sięgnęli do tych skarbów i wykonali prace plastyczne. Technika wykonania jest dowolna w formacie A-4, a praca powinna zawierać dokładny przepis i opis wykonania ulubionej potraw . Wybrane kartki umieszczone zostaną w wielkiej książce kucharskiej , z której będziemy korzystać na spotkaniach kulinarnych.
Tę ciekawą i jedyną w swoim rodzaju księgę chcemy stworzyć z Wami drodzy uczniowie i rodzice. Wpisujcie na kartkach nie tylko kulinarne receptury, lecz także porady, wspomnienia i wrażenia, które towarzyszą wam przy ich realizacji. Wklejajcie zdjęcia, rysunki, związane z kuchnią i jedzeniem, wszystko po to, aby na widok takiej potrawy aż pociekła nam ślinka. Możliwości jest nieskończenie wiele! Wystarczy uruchomić wyobraźnię i kolejne kartki bardzo szybko zapełnią naszą książkę kucharską. Bedzie to wspaniały sposób na udokumentowanie kulinarnych wyczynów Was i Waszych dzieci.
Przygotowane kartki prosimy przynosić do PSP nr 2, do opiekuna kółka SKK, p. Małgorzaty Gawlik. Nie zapomnijcie się podpisać! Najpiękniejsze nagrodzimy. Przekazanie "kartki" na konkurs równoznaczne jest z wyrażeniem zgody na jej publikację.
M. Gawlik
We wtorkowe popołudnie odbyły sie kolejne warsztaty Szkolnego Koła Kulinarnego "Gotuj z pasją". Tym razem w kulinarną podróż wyruszyły klasy czwarte. Z wielkim zapałem mali kucharze zaczęli mierzyć i dodawać i tak powstało ciasto piernikowo. Zapach cynamonu i korzennych przypraw roznosił się przyjemnym aromatem w całej szkole. Zwabił on do kuchni nawet naszą panią Martę, która od wszechobecnego zapachu nie mogła pracować :)
W trakcie zajęć uczniowie nie tylko kształcą swoje praktyczne umiejętności kulinarne ale również jest wspaniałą lekcją pracy zespołowej i dyscypliny, bo na koniec zawsze wszystko razem sprzątamy. Czerpią także radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonalą umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw.
W oczekiwaniu na pierniki przy miłej pogawędce piekliśmy gofry, aż dwie porcje. Jedna z przepisu Szymona Biesia "kruche i wyśmienite" a drugie "na oko " z przepisu p. Gawlik. Wszystkie znikały w mgnieniu oka. Nasze pierniki po upieczeniu wyglądały smakowicie. Sami zobaczcie!
Zapraszamy na kolejne spotkanie.
M. Gawlik, M. Smolicha
Po raz kolejny odbyło się spotkanie
w ramach innowacji pedagogicznej GOTUJ Z PASJĄ. Tym razem mali mistrzowie kulinarni przygotowali deser. Uczniowie pracowali w 3 grupach. Powstały 3 wspaniałe i na pewno smaczne ptasie mleczka. Lecz z degustacją uczestnicy musieli poczekać na drugi dzień, bo jak wiadomo, ptasie mleczka muszą stężeć. Na kółku pracowało 23 uczniów z klasy Va
i VIa. Nad zmaganiami kucharzy czuwały panie Małgorzata Gawlik i Marta Smolicha.
M.Gawlik, M.Smolicha
W roku szkolnym 2016/2017 w naszej szkole rozpoczęło swoją działalność szkolne koło kulinarne „ Gotuj z pasją”. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną. Jest to innowacja pedagogiczna prowadzona przez p. Małgorzatę Gawlik przy współpracy z p. Teresą Gizą i p. Martą Smolichą. Uczestniczą w niej uczniowie z klas IV – VI. Spotkania odbywać się będą we wtorki o godz. 15.00. Praktyczne warsztaty gotowania, to nie tylko przekazanie wiedzy jak przygotować posiłek , aby był smaczny i wartościowy, ale również pokazać jak ważna jest atmosfera towarzysząca podczas degustacji. Dzięki tym zajęciom uczniowie integrują się, uczą współpracy i współdziałania. Przygotowujemy proste dania tak, by dzieci mogły je powtórzyć w przyszłości. Tym razem wykonaliśmy pizze w różnej wersji. Były warzywne na cieście żytnio - pszennym, ale i tradycyjne z pieczarkami i szynką. Młodzi kucharze wszystko przygotowali samodzielnie, a smakowało wybornie. Chętnych do wspólnego gotowania było bardzo dużo, bo ponad 30 osób. Jeśli nie spadnie zapał, będziemy musieli stworzyć dodatkową grupę. Praktyczne zajęcia warsztatowe to dobry sposób na przekonanie dzieci do właściwego odżywiania. Tak, to działa !!!
M.Gawlik