^Wróć na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

BIP

Wychowanie do wartości

Dziennik elektroniczny

Stacja meteo

Dołącz do nas

ePUAP

Bierzemy udział w:

„Gotuj z pasją” po wakacyjnej przerwie wykonała ciasteczka ryżowe

Szkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” rozpoczęło warsztaty kulinarne. W trakcie zajęć młodzi kucharze będą poznawać zasady prawidłowego odżywiania oraz kształtować swoje praktyczne umiejętności kulinarne tak potrzebne w dorosłym życiu. Na pierwszych powakacyjnych warsztatach wykonały ciasteczka ryżowe. Same były „zdziwione”, że wyszły im taaaakie dobre. 

Galeria

M.Gawlik

Coś słodkiego na SKK - ciasteczka cynamonowe

W styczniu do SKK "Gotuj z pasją" dołączyła  kolejna grupa kulinarna z klasy Va. Tym razem przygotowaliśmy ciasteczka cynamonowe. Po połączeniu składników i wykrojeniu małych okragłych ciasteczek cierpliwie oczekiwaliśmy na nasze wypieki. Zapach cynamonu i  pieczonego ciasta roznosił się po całej szkole. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne.

Galeria

M.Smolicha, M.Gawlik

SKK "Gotuj z pasją" odkrywa smaki kuchni włoskiej

Zajęcia kulinarne "Gotuj z pasją" to niesamowita podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Podczas tych zajęć  uczestnicy czerpią radość ze wspólnego przygotowywania posiłków. Na kolejnym spotkaniu odkrywaliśmy smaki kuchni włoskiej przygotowując spaghetti, doskonale się przy tym bawiąc. Na koniec wszyscy z wielką przyjemnością smakowali przygotowany przez siebie posiłek.

Galeria

M.Smolicha, M.Gawlik

Zajęcia kulinarne z wykorzystaniem najnowocześniejszego urządzenia wielozadaniowego Thermomix

Na kolejne w tym roku zajęcia kulinarne zaprosiliśmy p. Danutę Pikul, która przyniosła urządzenie wielozadaniowe Thermomix.
To narzędzie jak z filmu o przyszłości. Korzystając z jego pomocy, bez problemu i ze świetnymi efektami, dosłownie każdy może gotować.   Uczta była doskonała, wszyscy byliśmy jednogłośni. Przygotowaliśmy chlebek ziołowy, knedle, cisto marchewkowe , a na deser  - sorbet i tiramisu .
Aż nie chce się wierzyć, że potrzebne nam było tylko jedno urządzenie. Dziękujemy za kulinarną przygodę. Zdobyliśmy kolejne doświadczenia
i doszlifowaliśmy nasze kulinarne umiejętności. Jednak prawdziwy kucharz nie spoczywa na laurach. Kolejne eksperymenty w kuchni przed nami.

Galeria

M.Gawlik

SKK piecze naleśniki

Na kolejnych zajęciach kulinarnych „Gotuj z pasją”  nasi mali kucharze (kl. III) pod nadzorem p. Małgosi
i p. Teresy wyczarowali naleśniki.  Na początku uczniowie kolejno  wrzucali do miski  produkty niezbędne do przygotowania tych smakołyków. Potem każdy miksował ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Najważniejszą częścią zajęć było jednak smażenie  tych pyszności pamiętając  o zachowaniu szczególnej ostrożności. Pachnące naleśniki  po posmarowaniu ulubionym dżemem , kremem czekoladowym lub polaniu czekoladą  można było ze smakiem zjeść. 

Galeria

M.Gawlik, T.Giza

SKK robi pizzę

30 listopada br., podczas kolejnych zajęć kulinarnych, mali kucharze z klasy IV a nauczyli się jak przygotować pizzę domowym sposobem. Najpierw pod kierunkiem  opiekunów p. Małgosi i p. Marty oraz rodzica p. Moniki przygotowali ciasto na pizzę. Aby każdy z uczestników mógł do woli pokosztować swoich wypieków, zrobiono dwie duże blachy ciasta. Następnie przystąpiono do dekoracji pizzy. Do wyboru było sporo składników: szynka, kukurydza konserwowa, pieczarki, cebula, salami. Każdy mógł skomponować kawałek pizzy zgodnie ze swoimi upodobaniami. Była więc zarówno pizza klasyczna
z szynką i pieczarkami, jak i z kukurydzą i salami, a wszystkie równie pyszne. Zajęcia okazały się trafione. Chłopcy i dziewczęta nauczyli się, jak prostym sposobem można upiec pizzę i skomponować ją według własnego pomysłu z dostępnych w domu produktów. Było kolorowo i bardzo apetycznie!  Pizza smakowała wyśmienicie! Nikogo nie trzeba było namawiać do jedzenia! Jej zapach długo roznosił się po szkole kusząc odwiedzających. Smacznego!

Galeria

M.Gawlik

SKK „Gotuj z pasją” piecze smakołyk włoski

W dniu 8 listopada odbyły się kolejne zajęcia kółka kulinarnego, w których brali udział uczniowie z klas V - VII i gimnazjum. Zajęcia te tym razem odbyły się w budynku przy ulicy Zaręby 22. Uczniowie pod opieką
p. M. Gawlik, p. M. Smolicha i p. Teresy Giza przygotowali „pizzrerinki”, którymi na następny dzień częstowali uczniów w obu budynkach naszej szkoły z okazji ogłoszonego „Dnia włoskiego”.

Uczniowie byli bardzo zadowoleni ze swojej pracy, ponieważ ich wypieki smakowały wybornie!!! Były mięciutkie, wyrośnięte, a jednocześnie chrupiące. Po prostu PYCHOTA.

Galeria

M.Gawlik, T.Giza, M.Smolicha

Sałatki owocowe w wykonaniu SKK „Gotuj z pasją”

Uczniowie klas IV (pierwsza grupa) i klas V – VII (druga grupa) należący do kółka kulinarnego „Gotuj z pasją” swoją przygodę z gotowaniem rozpoczęli od przygotowania sałatek owocowych.

Dzieci pracowały w trzech grupach. Przed przystąpieniem do pracy przypomnieliśmy sobie zasady higieny i zdrowego odżywiania oraz zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się narzędziami kuchennymi. Następnie po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk, wszyscy zabrali się do pracy. Sałatki wyglądały kolorowo i smakowicie.  

Pragniemy przypomnieć, że owoce są prawdziwą kopalnią witamin i soli mineralnych. Dlatego ważne jest, by spożywać przynajmniej 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Jedzcie więc owoce NA ZDROWIE!!!

Galeria

M.Gawlik, T.Giza

Gotuj z Pasją - SKK

Szkolne Koło Kulinarne "Gotuj z pasją" tym razem zajęcia kulinarne przeprowadziło w świetlicy szkolnej. Na początku spotkania świetliki zostały zapoznane z zasadami zdrowego odżywiania, a następnie młodzi kucharze przygotowali pyszne gofry (pod czujnym okiem świetlików). Każdy mógł kosztować
i wybierać dodatki.
Było bardzo pysznie!!! Wszyscy się świetnie bawili, a zapach smażonych gofrów roznosił się na całą szkołę. Te miłe chwile uwieczniliśmy na zdjęciach.

Galeria

M.Gawlik, M.Smolicha

Cebulaczki Gotuj z Pasją

Dziś nasze „Kółko Gastronomiczne” przygotowało „Cebulaczki”. To pyszne bułeczki drożdżowe z cebulą i żółtym serem. Uczniowie bardzo je polubili.  Można je jeść na ciepło jak i na zimno. Są fajnym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do szkoły. W mniejszej wersji świetnie będą pasować jako przekąska np. na imprezę urodzinową. Polecamy Wam ten prosty, tani i smaczny przysmak.

Galeria

T.Giza, M.Gawlik

Zajęcia kulinarne „Gotuj z pasją” - Lepimy pierogi

Zajęcia Szkolnego Kółka Kulinarnego „Gotuj z pasja” - to wyjątkowa szkoła gotowania dla uczniów. Dzieci tworzą tutaj własne potrawy oraz poznają nowe smaki i zapachy. Rozwijają umiejętności kulinarne, uczą się higieny pracy i bezpieczeństwa w kuchni, a przede wszystkim sposobów na urozmaicenie codziennych posiłków i zakorzenienie zdrowych nawyków. Podczas kolejnego popołudniowego spotkania, dzieci samodzielnie zrobiły ciasto i farsz na pierogi z serem, a następnie zlepiły je.
W trakcie zajęć poznały też różne techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach i dowiedziały się, jak je elegancko podawać. Na koniec spotkania odbyła się degustacja pierożków własnej produkcji. Część swoich wyrobów, dzieci zaniosły do domu.

Galeria

M.Gawlik, T.Giza

Sukces kulinarny SKK "Gotuj z pasją"

Przyrządzanie potraw sprawia mnóstwo przyjemności i może być wyśmienitą zabawą. Kuchnia jest jak pracownia alchemika - magicznym miejscem, z którego dochodzą wspaniałe zapachy, wybuchy ale tylko śmiechu oraz tajemnicze szepty ... Taka właśnie atmosfera towarzyszyła kolejnemu spotkaniu SKK "Gotuj
z pasją". Kuchciki założyły fartuszki i czapeczki kucharskie na głowę i przystąpiły do wykonania smacznej i szybkiej przystawki w rodzaju „coś na słono”. Wykonanie parówek w cieście francuskim nie sprawiła żadnej trudności. To bardzo szybka i łatwa do zrobienia przekąska, nie wymagająca od nas ani zbyt wiele wysiłku, a jest pysznym i ładnie prezentującym się daniem. To również świetna przekąska, którą możemy zabrać na wynos np. na II śniadanie do pracy czy szkoły. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy i jej smakowanie. Kolejny sukces kulinarny osiągnięty.
Galeria

M.Gawlik, M. Smolicha

SKK "Gotuj z pasją" czyli, kruche ciasteczka, pierniczki i rogaliki w wykonaniu naszych uczniów

Wtorkowe popołudnie, Szkolne Kółko Kulinarne "Gotuj z pasją"  spędziło bardzo pracowicie. Pod czujnym okiem 
P. Małgorzaty Gawlik i P. Marty Smolichy  piekło pyszne ciasteczka. Wszystkie dzieci ochoczo i z pełnym zaangażowaniem ugniatały ciasto, by następnie je rozwałkować i w dalszym etapie foremkami nadać świąteczne kształty. Wypieki cieszyły nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

    Ciasteczka były przepyszne, a wspólna praca przyniosła ogrom radości. Przyjemnie jest piec ciasteczka, a jeszcze lepsza jest ich późniejsza degustacja. Zajęcia kulinarne  to jedne z uwielbianych przez dzieci zajęć, także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość z dobrze zorganizowanej współpracy. Dzieci zabrały ciasteczka do domu, aby poczęstować swoich najbliższych szkolnymi wyrobami. Zadowolone miny uczniów mówią same za siebie. Zobaczcie jak piekliśmy ciasteczka.

Galeria

M.Gawlik, M.Smolicha

Szkoła na słodko – kiermasz przedświąteczny SKK „Gotuj z pasją”

23 listopada w naszej szkole odbył się przedświąteczny kiermasz zorganizowany przez Szkolne Koło Kulinarne „Gotuj z pasją”. Młodzi kucharze oraz nasze kochane kuchareczki przygotowali pyszne domowe wypieki. Ciasto sprzedawane było w paczuszkach, a wybierać było w czym. Było pysznie! Na kiermasz zostały przygotowane kartki świąteczne przez klasy IV – VI oraz opakowania na prezenciki przez świetlicę szkolną.

Przeprowadzeniem akcji zajęło się kółko kulinarne pod opieką p M. Gawlik, T. Giza i p. M. Smolicha. Zgodnie z oczekiwaniami nie zabrakło chętnych na te domowe smakołyki. Akcja cieszyła się dużą popularnością wśród rodziców uczniów, ale też i nauczycieli. Najważniejszy jednak był cel! SKK zdecydowało, że pieniądze uzyskane ze sprzedaży przeznaczone zostaną na zakup czapek kucharskich, bo fartuszki już mamy sponsorowane przez p. Dyrektor Annę Fido. Pozostałe zebrane środki zostaną przeznaczone na działalność statutową szkoły. Organizatorzy składają serdeczne podziękowania dla rodziców, którzy chętnie kupowali.

Sprzedaż kiermaszową prowadziły: Gabriela Basta z klasy IV a. Julia Nowak, Paulina Machaj, Emilia Łabno z klasy V a oraz Katarzyna Garstka, Julia Wałaszek z klasy VI b.

Dziękujemy wszystkim, którzy w jakikolwiek inny sposób włączyli się w akcję.

Galeria

Organizatorzy: M. Gawlik, T. Giza, M. Smolicha, M. Wódka.

"KARTKA Z KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ " - rodzinny konkurs plastyczny

SKK "Gotuj z pasją" zaprasza uczniów i rodziców do rodzinnego konkursu plastycznego " KARTKA Z KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ". Zapewne każdy z Was ma ulubione przepisy, wybrane spośród tysięcy dostępnych w różnych wariacjach. Być może głęboko w szufladach trzymacie stare przepiśniki, które należały do waszych przodków. Chcemy Was zachęcić, abyście sięgnęli do tych skarbów i wykonali prace plastyczne. Technika wykonania jest dowolna w formacie A-4, a praca powinna zawierać dokładny przepis i opis wykonania ulubionej potraw . Wybrane kartki umieszczone zostaną w wielkiej książce kucharskiej , z której będziemy korzystać na spotkaniach kulinarnych.
Tę ciekawą i jedyną w swoim rodzaju księgę chcemy stworzyć z Wami drodzy uczniowie i rodzice. Wpisujcie na kartkach nie tylko kulinarne receptury, lecz także porady, wspomnienia i wrażenia, które towarzyszą wam przy ich realizacji. Wklejajcie zdjęcia, rysunki, związane z kuchnią i jedzeniem, wszystko po to, aby na widok takiej potrawy aż pociekła nam ślinka. Możliwości jest nieskończenie wiele! Wystarczy uruchomić wyobraźnię i kolejne kartki bardzo szybko zapełnią naszą książkę kucharską. Bedzie to wspaniały sposób na udokumentowanie kulinarnych wyczynów Was i Waszych dzieci.
Przygotowane kartki prosimy przynosić do PSP nr 2, do opiekuna kółka SKK, p. Małgorzaty Gawlik. Nie zapomnijcie się podpisać! Najpiękniejsze nagrodzimy. Przekazanie "kartki" na konkurs równoznaczne jest z wyrażeniem zgody na jej publikację.

M. Gawlik

"Gotuj z pasją" - pieczemy pierniki

We wtorkowe popołudnie odbyły sie kolejne warsztaty Szkolnego Koła Kulinarnego "Gotuj z pasją". Tym razem w kulinarną podróż wyruszyły klasy czwarte. Z wielkim zapałem mali kucharze zaczęli mierzyć i dodawać i tak powstało ciasto piernikowo. Zapach cynamonu i korzennych przypraw roznosił się przyjemnym aromatem w całej szkole. Zwabił on do kuchni nawet naszą panią Martę, która od wszechobecnego zapachu nie mogła pracować :)

            W trakcie zajęć uczniowie nie tylko kształcą swoje praktyczne umiejętności kulinarne ale również jest wspaniałą lekcją pracy zespołowej i dyscypliny, bo na koniec zawsze wszystko razem sprzątamy. Czerpią także radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonalą umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw.

            W oczekiwaniu na pierniki przy miłej pogawędce piekliśmy gofry, aż dwie porcje. Jedna z przepisu Szymona Biesia "kruche i wyśmienite" a drugie "na oko " z przepisu p. Gawlik. Wszystkie znikały w mgnieniu oka. Nasze pierniki po upieczeniu wyglądały smakowicie. Sami zobaczcie!

Zapraszamy na kolejne spotkanie.

Galeria

M. Gawlik, M. Smolicha

Innowacja Gotuj z pasją

Po raz kolejny odbyło się spotkanie
w ramach innowacji pedagogicznej GOTUJ Z PASJĄ. Tym razem mali mistrzowie kulinarni przygotowali deser. Uczniowie pracowali w 3 grupach. Powstały 3 wspaniałe i na pewno smaczne ptasie mleczka. Lecz z degustacją uczestnicy musieli poczekać na drugi dzień, bo jak wiadomo, ptasie mleczka muszą stężeć. Na kółku pracowało 23 uczniów z klasy Va
i VIa. Nad zmaganiami kucharzy czuwały panie Małgorzata Gawlik i Marta Smolicha.

Galeria

M.Gawlik, M.Smolicha

Gotuj z pasją

W roku szkolnym 2016/2017 w naszej szkole rozpoczęło swoją działalność szkolne koło kulinarne „ Gotuj z pasją”. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną. Jest to innowacja pedagogiczna prowadzona przez p. Małgorzatę Gawlik przy współpracy z p. Teresą Gizą i p. Martą Smolichą. Uczestniczą w niej uczniowie z klas IV – VI. Spotkania odbywać się będą we wtorki o godz. 15.00. Praktyczne warsztaty gotowania, to nie tylko przekazanie wiedzy jak przygotować posiłek , aby był smaczny i wartościowy, ale również pokazać jak ważna jest atmosfera towarzysząca podczas degustacji. Dzięki tym zajęciom uczniowie integrują się, uczą współpracy i współdziałania. Przygotowujemy proste dania tak, by dzieci mogły je powtórzyć w przyszłości. Tym razem wykonaliśmy pizze w różnej wersji. Były warzywne na cieście żytnio - pszennym, ale i tradycyjne z pieczarkami i szynką. Młodzi kucharze wszystko przygotowali samodzielnie, a smakowało wybornie. Chętnych do wspólnego gotowania było bardzo dużo, bo ponad 30 osób. Jeśli nie spadnie zapał, będziemy musieli stworzyć dodatkową grupę. Praktyczne zajęcia warsztatowe to dobry sposób na przekonanie dzieci do właściwego odżywiania. Tak, to działa !!!

Galeria

M.Gawlik

Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej Rights Reserved.