Na kolejnym spotkaniu „Gotuj z pasją” uczniowie z klasy 2 a zgłębiali tajniki pieczenia kruchych ciasteczek i muffinek. W trakcie samodzielnego wykonywania ciasta mali adepci pod okiem opiekuna mieli możliwość: ugniatania, wycinania, wąchania oraz smakowania. Kruche ciasteczka są ponadczasowe, bo nigdy się nie nudzą i każdy je lubi. A takie warsztaty dają wyjątkową okazję przeniesienia się w niezwykle pachnący i różnorodny świat słodkości.
M.Gawlik
Na kolejnym spotkanie SKK „Gotuj z pasją” klasa III a upiekła mikołajkowe pierniki (6 grudnia). Kuchmistrze samodzielnie wyrabiali ciasto zgodnie z przepisem. Następnie umiejętnie wałkowali, wykrawali, nakładali, wypiekali i cierpliwie czekali na końcowy rezultat. Najwięcej frajdy i kolorowego bałaganu dała uczestnikom spotkania bez wątpienia faza ozdabiania aromatycznych pierniczków. Oj… smaczne były te pierniki.
M.Gawlik
Zajęcia kulinarne to typ zajęć pozalekcyjnych bardzo lubianych przez dzieci zarówno młodsze, jak i starsze. Na kolejnym spotkaniu SKK "Gotuj z pasją" klasa V c na upiekła dużą blachę pysznego ciasta czekoladowego.
Wyśmienite, doskonałe i .... czekoladowe od dziś to ulubione ciasto dziewczyn z klasy Vc. Koniecznie przetestujcie przepis!
M.Gawlik, M.Smolicha
Na kolejnym SKK „Gotuj z pasją” mali kucharze z klasy 1 a upiekli przepyszne rogaliki
z marmoladą. Warsztatem naszej pracy stała się sala świetlicowa. Najpierw uczniowie zostali zapoznani ze sposobem przygotowania ciasta
i wykrajania rogalików, po czym przystąpili do ich wykonania. Wspólnymi siłami zarobili ciasto
(mąka była wszechobecna) i je rozwałkowali. Po wykrojeniu trójkątów i nałożeniu nadzienia dzieci samodzielnie zwijały rogaliki. Rogale upiekły panie kucharki, a dzieci mogły zabrać je do domu, aby pochwalić się przed rodzicami swoimi wypiekami.
M. Gawlik, M. Smolicha
Klasa V „A”, na SKK „ Gotuj z pasją”, wykonała pyszne ciasto, do którego nie potrzeba piekarnika. Przygotowanie słodkości było dla stałych bywalców nadal wielka frajdą. Ucieranie masy, układanie krakersów, tak aby ich nie połamać, siekanie czekolady – niewielkim nakładem pracy udało nam się stworzyć coś smacznego. Słono – słodki deser był przepyszny. Po tak udanej próbie, każdy członek SKK ma w zamiar wykonać go samodzielne w domu. Jak na razie, zabrali po kawałku do domu aby poczęstować mamusie.
M.Gawlik
W ubiegły czwartek uczniowie z klasy I B na Szkolnym Kółku Kulinarnym „Gotuj z pasją” upiekły ciasto marchewkowe i gofry. Uczniowie wykazali się niezwykłą aktywnością, wszyscy chcieli spróbować odmierzania mąki, wbijania jajek, obierania, miksowania, dodawania poszczególnych składników. Zabawa była przednia. Wspólne wypieki dostarczyły im wielu niezapomnianych wrażeń, ale chyba największą przyjemność sprawiła degustacja.
M.Gawlik
Do grona młodych kucharzy dołączyli uczniowie z klasy 4e, którzy w ubiegły czwartek przygotowali ziemniaczane paluchy. Radości z przygotowania chrupiących kotlecików z wędzonym boczkiem i żółtym serem było co niemiara. To także doskonały pomysł na przetworzenie, pozostałych z obiadu, ugotowanych ziemniaków.
Na zakończenie spotkania, wszyscy z ogromnym apetytem degustowali przygotowane paluchy, które były smaczniejsze niż zwykle, bo przyrządzone własnoręcznie.
Szkolne zajęcia kulinarne „Gotuj z pasją” są znakomitą okazją umożliwiającą uczniom poznawanie otaczającego świata. Dzieje się to poprzez osobiste doświadczenie, przeżywanie i zaangażowanie wielu zmysłów.
M.Gawlik
Knedle ze śliwkami wydają się dosyć trudne do wykonania, ale to tylko pozory o czym przekonali się kucharze z klasy IV c. Trzymając się ściśle przepisu wykonali delikatne ciasto ziemniaczane a w środku każdego knedelka włożyli świeże, soczyste śliwki. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta. Najlepsze były zaraz po ugotowaniu. Pycha !!! Dodatkowo można posypać je cukrem lub polać śmietanką. Nam smakowały bardzo. Spróbujcie sami.
M.Smolicha, M.Gawlik
Szkolne Kółko Kulinarne „Gotuj z pasją” rozpoczęło warsztaty kulinarne. W trakcie zajęć młodzi kucharze będą poznawać zasady prawidłowego odżywiania oraz kształtować swoje praktyczne umiejętności kulinarne tak potrzebne w dorosłym życiu. Na pierwszych powakacyjnych warsztatach wykonały ciasteczka ryżowe. Same były „zdziwione”, że wyszły im taaaakie dobre.
M.Gawlik
W styczniu do SKK "Gotuj z pasją" dołączyła kolejna grupa kulinarna z klasy Va. Tym razem przygotowaliśmy ciasteczka cynamonowe. Po połączeniu składników i wykrojeniu małych okragłych ciasteczek cierpliwie oczekiwaliśmy na nasze wypieki. Zapach cynamonu i pieczonego ciasta roznosił się po całej szkole. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne.
M.Smolicha, M.Gawlik
Zajęcia kulinarne "Gotuj z pasją" to niesamowita podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Podczas tych zajęć uczestnicy czerpią radość ze wspólnego przygotowywania posiłków. Na kolejnym spotkaniu odkrywaliśmy smaki kuchni włoskiej przygotowując spaghetti, doskonale się przy tym bawiąc. Na koniec wszyscy z wielką przyjemnością smakowali przygotowany przez siebie posiłek.
M.Smolicha, M.Gawlik
Na kolejne w tym roku zajęcia kulinarne zaprosiliśmy p. Danutę Pikul, która przyniosła urządzenie wielozadaniowe Thermomix.
To narzędzie jak z filmu o przyszłości. Korzystając z jego pomocy, bez problemu i ze świetnymi efektami, dosłownie każdy może gotować. Uczta była doskonała, wszyscy byliśmy jednogłośni. Przygotowaliśmy chlebek ziołowy, knedle, cisto marchewkowe , a na deser - sorbet i tiramisu .
Aż nie chce się wierzyć, że potrzebne nam było tylko jedno urządzenie. Dziękujemy za kulinarną przygodę. Zdobyliśmy kolejne doświadczenia
i doszlifowaliśmy nasze kulinarne umiejętności. Jednak prawdziwy kucharz nie spoczywa na laurach. Kolejne eksperymenty w kuchni przed nami.
M.Gawlik
Na kolejnych zajęciach kulinarnych „Gotuj z pasją” nasi mali kucharze (kl. III) pod nadzorem p. Małgosi
i p. Teresy wyczarowali naleśniki. Na początku uczniowie kolejno wrzucali do miski produkty niezbędne do przygotowania tych smakołyków. Potem każdy miksował ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Najważniejszą częścią zajęć było jednak smażenie tych pyszności pamiętając o zachowaniu szczególnej ostrożności. Pachnące naleśniki po posmarowaniu ulubionym dżemem , kremem czekoladowym lub polaniu czekoladą można było ze smakiem zjeść.
M.Gawlik, T.Giza
30 listopada br., podczas kolejnych zajęć kulinarnych, mali kucharze z klasy IV a nauczyli się jak przygotować pizzę domowym sposobem. Najpierw pod kierunkiem opiekunów p. Małgosi i p. Marty oraz rodzica p. Moniki przygotowali ciasto na pizzę. Aby każdy z uczestników mógł do woli pokosztować swoich wypieków, zrobiono dwie duże blachy ciasta. Następnie przystąpiono do dekoracji pizzy. Do wyboru było sporo składników: szynka, kukurydza konserwowa, pieczarki, cebula, salami. Każdy mógł skomponować kawałek pizzy zgodnie ze swoimi upodobaniami. Była więc zarówno pizza klasyczna
z szynką i pieczarkami, jak i z kukurydzą i salami, a wszystkie równie pyszne. Zajęcia okazały się trafione. Chłopcy i dziewczęta nauczyli się, jak prostym sposobem można upiec pizzę i skomponować ją według własnego pomysłu z dostępnych w domu produktów. Było kolorowo i bardzo apetycznie! Pizza smakowała wyśmienicie! Nikogo nie trzeba było namawiać do jedzenia! Jej zapach długo roznosił się po szkole kusząc odwiedzających. Smacznego!
M.Gawlik
W dniu 8 listopada odbyły się kolejne zajęcia kółka kulinarnego, w których brali udział uczniowie z klas V - VII i gimnazjum. Zajęcia te tym razem odbyły się w budynku przy ulicy Zaręby 22. Uczniowie pod opieką
p. M. Gawlik, p. M. Smolicha i p. Teresy Giza przygotowali „pizzrerinki”, którymi na następny dzień częstowali uczniów w obu budynkach naszej szkoły z okazji ogłoszonego „Dnia włoskiego”.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni ze swojej pracy, ponieważ ich wypieki smakowały wybornie!!! Były mięciutkie, wyrośnięte, a jednocześnie chrupiące. Po prostu PYCHOTA.
M.Gawlik, T.Giza, M.Smolicha
Uczniowie klas IV (pierwsza grupa) i klas V – VII (druga grupa) należący do kółka kulinarnego „Gotuj z pasją” swoją przygodę z gotowaniem rozpoczęli od przygotowania sałatek owocowych.
Dzieci pracowały w trzech grupach. Przed przystąpieniem do pracy przypomnieliśmy sobie zasady higieny i zdrowego odżywiania oraz zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się narzędziami kuchennymi. Następnie po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk, wszyscy zabrali się do pracy. Sałatki wyglądały kolorowo i smakowicie.
Pragniemy przypomnieć, że owoce są prawdziwą kopalnią witamin i soli mineralnych. Dlatego ważne jest, by spożywać przynajmniej 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie.
Jedzcie więc owoce NA ZDROWIE!!!
M.Gawlik, T.Giza
>
>>>
Szkolne Koło Kulinarne "Gotuj z pasją" tym razem zajęcia kulinarne przeprowadziło w świetlicy szkolnej. Na początku spotkania świetliki zostały zapoznane z zasadami zdrowego odżywiania, a następnie młodzi kucharze przygotowali pyszne gofry (pod czujnym okiem świetlików). Każdy mógł kosztować
i wybierać dodatki. Było bardzo pysznie!!! Wszyscy się świetnie bawili, a zapach smażonych gofrów roznosił się na całą szkołę. Te miłe chwile uwieczniliśmy na zdjęciach.
M.Gawlik, M.Smolicha
>>>Dziś nasze „Kółko Gastronomiczne” przygotowało „Cebulaczki”. To pyszne bułeczki drożdżowe z cebulą i żółtym serem. Uczniowie bardzo je polubili. Można je jeść na ciepło jak i na zimno. Są fajnym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do szkoły. W mniejszej wersji świetnie będą pasować jako przekąska np. na imprezę urodzinową. Polecamy Wam ten prosty, tani i smaczny przysmak.
T.Giza, M.Gawlik
Zajęcia Szkolnego Kółka Kulinarnego „Gotuj z pasja” - to wyjątkowa szkoła gotowania dla uczniów. Dzieci tworzą tutaj własne potrawy oraz poznają nowe smaki i zapachy. Rozwijają umiejętności kulinarne, uczą się higieny pracy i bezpieczeństwa w kuchni, a przede wszystkim sposobów na urozmaicenie codziennych posiłków i zakorzenienie zdrowych nawyków. Podczas kolejnego popołudniowego spotkania, dzieci samodzielnie zrobiły ciasto i farsz na pierogi z serem, a następnie zlepiły je.
W trakcie zajęć poznały też różne techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach i dowiedziały się, jak je elegancko podawać. Na koniec spotkania odbyła się degustacja pierożków własnej produkcji. Część swoich wyrobów, dzieci zaniosły do domu.
M.Gawlik, T.Giza
Przyrządzanie potraw sprawia mnóstwo przyjemności i może być wyśmienitą zabawą. Kuchnia jest jak pracownia alchemika - magicznym miejscem, z którego dochodzą wspaniałe zapachy, wybuchy ale tylko śmiechu oraz tajemnicze szepty ... Taka właśnie atmosfera towarzyszyła kolejnemu spotkaniu SKK "Gotuj
z pasją". Kuchciki założyły fartuszki i czapeczki kucharskie na głowę i przystąpiły do wykonania smacznej i szybkiej przystawki w rodzaju „coś na słono”. Wykonanie parówek w cieście francuskim nie sprawiła żadnej trudności. To bardzo szybka i łatwa do zrobienia przekąska, nie wymagająca od nas ani zbyt wiele wysiłku, a jest pysznym i ładnie prezentującym się daniem. To również świetna przekąska, którą możemy zabrać na wynos np. na II śniadanie do pracy czy szkoły. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy i jej smakowanie. Kolejny sukces kulinarny osiągnięty.
Galeria
M.Gawlik, M. Smolicha