6 a nie próżnuje przed świętami. Wykorzystała ten świąteczny czas na upieczenie pierniczków. Uczyniliśmy z pieczenia przyjemną zabawę w kuchni. Och pachniało !!!
M.Gawlik
Gotuj z pasją
24 września odbyły się pierwsze zajęcia w tym roku szkolnym kółka "Gotuj z pasją". Uczniowie klasy V e (10 chętnych osób) upiekli pyszne ciasteczka "Kocie oczka". Praca przebiegała szybko i sprawnie. Dzieci nie mogły się doczekać kiedy się upieką. Potem wszyscy smacznie zajadali. Każdy z nich zabrał jeszcze do domu po jednym dla najbliższych. Już za tydzień będzie mogła się wykazać następna grupa, a co będą robić dowiecie się za tydzień.
T.Giza, M.Gawlik
Małe pizze to wspaniała przekąska idealna na różne imprezy lubiana szczególnie przez dzieci i często królująca na stołach podczas kinderbali. Pizzerinki – mini pizze, choć jest przy nich więcej pracy niż przy zwykłej pizzy, to i tak warto było się z tym zmierzyć. Tego zadania na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasja” podjęli się uczniowie z klasy VB. Stworzyli własne, niepowtarzalne, kolorowe mini pizze. Smakowały równie pysznie!
M.Gawlik
Uczniowie klasy V a na SKK „Gotuj z pasją” przenieśli się do czasów PRL-u i wykonali blok waniliowy (mleczną czekoladę z bakaliami). Kiedyś był to bardzo często robiony deser w polskich domach, gdy w sklepach nie można było kupić czekolady. Nasza czekolada była pyszna, słodka, nie twarda, ale też nie miękka. Doskonale kroiła się i rozpływała w ustach.
M.Gawlik
19 marca 2019 r. odbyły się kolejne warsztaty kulinarne „Gotuj z pasją” z klasą IV e, które poświęcone były wypiekaniu kruchych ciasteczek. Kucharze aktywnie pracowali w grupie, pomagając sobie nawzajem. Po wymieszaniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta dzieci przystąpiły do wykonywania różyczek. Na każdą różyczkę trzeba było przygotować 3 kółeczka. Po odpowiednim zwinięciu i rozłożeniu gotowe różyczki trafiły na blaszki do pieczenia. Bardzo ważne przy pieczeniu róż było wyczucie piekarnika, bo jeśli będzie słabo nagrzany, a ciasto zbyt krótko schłodzone, różyczki po prostu się rozpłyną. My z tym nie mieliśmy problemów, gdyż nasze różyczki upiekły panie kucharki. W trakcie pieczenia róże rozchylały płatki, z których wygląda czerwona marmolada. Po upieczeniu był czas na konsumpcję świeżo upieczonych ciasteczek. Polecamy. Wyglądały przepięknie! Smakowały jeszcze lepiej!
M.Gawlik
Smakowite, domowe ciasteczka dużo lepsze niż z cukierni lub sklepu wykonali uczniowie klasy II c na kolejnym spotkaniu SKK „Gotuj z pasją”. Były po prostu pyszne!! Smakowały jeszcze bardziej bo wykonane samodzielnie. Przygotować coś słodkiego, to nic trudnego, o czym przekonali się kuchciki wykonując delikatne, maślane, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące ciasteczka Królowej Kier. Jeśli lubicie wypieki z ciasta kruchego, to po prostu musicie je upiec i spróbować.
M. Gawlik
Uczniowie klasy II c dołączyli do SKK „Gotuj z pasją”. Na małych kuchcików czekała kulinarna przygoda. Ubrani w fartuszki przystąpili do wykonania pizzerinek. Każdy miał coś do roboty. Po przygotowaniu produktów i ciasta każdy otrzymał kawałek ciasta, który musiał samodzielnie uformować, a następnie ułożyć na nim takie produkty, które najbardziej mu smakują a było w czym wybierać. Pełne zdrowych dodatków włoskie pizzerinki posypane serem trafiły do piekarnika. Nic dziwnego, że wszystkim smakowały i zniknęły błyskawicznie.
Zapraszamy do galerii
M.Gawlik
18 października uczniowie klasy III b uczestniczyli po raz pierwszy w zajęciach Kółka Kulinarnego „Gotuj z pasją”. Przygotowali pyszną i zdrową sałatkę warzywną. Ćwiczyli umiejętność posługiwania się nożem, precyzyjnie krojąc warzywa w kostkę.
Podczas pracy mieli mieszane uczucia co do walorów smakowych swojego dzieła. Gdy jednak spróbowali, szybko zmienili zdanie mówiąc: „to da się zjeść” lub „to jest pyszne” - prosząc jednocześnie o dokładkę. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z zajęć i już nie mogą doczekać się następnych.
T.Giza
Tuż przed feriami zimowymi uczniowie z klasy 2 b na SKK „Gotuj z pasją” upiekli słodkie
i pysznie czekoladowe rolady. Najpierw
p. Małgosia Gawlik zapoznała dzieci ze sposobem przygotowania ciasta, po czym przystąpili do pracy. Uczniowie samodzielnie starali się oddzielić białka od żółtek, odmierzać mąki, miksować, mieszać oraz dodawać poszczególne składniki. Ciasto na roladę upiekły panie kucharki (dziękujemy). W międzyczasie, gdy ciasto było w piekarniku mali kucharze pod okiem p. Anety przystąpili do przygotowania kremu, który z ochotą degustowali. Po upieczeniu i wystudzeniu ciast, mali adepci nakładali na nie krem. Ciasta przybrały formę rolady, które wyglądały bardzo apetycznie niczym z cukierni.
praktykantka Aneta Światłowska
Na kolejnym spotkaniu „Gotuj z pasją” uczniowie z klasy 2 a zgłębiali tajniki pieczenia kruchych ciasteczek i muffinek. W trakcie samodzielnego wykonywania ciasta mali adepci pod okiem opiekuna mieli możliwość: ugniatania, wycinania, wąchania oraz smakowania. Kruche ciasteczka są ponadczasowe, bo nigdy się nie nudzą i każdy je lubi. A takie warsztaty dają wyjątkową okazję przeniesienia się w niezwykle pachnący i różnorodny świat słodkości.
M.Gawlik
Na kolejnym spotkanie SKK „Gotuj z pasją” klasa III a upiekła mikołajkowe pierniki (6 grudnia). Kuchmistrze samodzielnie wyrabiali ciasto zgodnie z przepisem. Następnie umiejętnie wałkowali, wykrawali, nakładali, wypiekali i cierpliwie czekali na końcowy rezultat. Najwięcej frajdy i kolorowego bałaganu dała uczestnikom spotkania bez wątpienia faza ozdabiania aromatycznych pierniczków. Oj… smaczne były te pierniki.
M.Gawlik
Zajęcia kulinarne to typ zajęć pozalekcyjnych bardzo lubianych przez dzieci zarówno młodsze, jak i starsze. Na kolejnym spotkaniu SKK "Gotuj z pasją" klasa V c na upiekła dużą blachę pysznego ciasta czekoladowego.
Wyśmienite, doskonałe i .... czekoladowe od dziś to ulubione ciasto dziewczyn z klasy Vc. Koniecznie przetestujcie przepis!
M.Gawlik, M.Smolicha
Na kolejnym SKK „Gotuj z pasją” mali kucharze z klasy 1 a upiekli przepyszne rogaliki
z marmoladą. Warsztatem naszej pracy stała się sala świetlicowa. Najpierw uczniowie zostali zapoznani ze sposobem przygotowania ciasta
i wykrajania rogalików, po czym przystąpili do ich wykonania. Wspólnymi siłami zarobili ciasto
(mąka była wszechobecna) i je rozwałkowali. Po wykrojeniu trójkątów i nałożeniu nadzienia dzieci samodzielnie zwijały rogaliki. Rogale upiekły panie kucharki, a dzieci mogły zabrać je do domu, aby pochwalić się przed rodzicami swoimi wypiekami.
M. Gawlik, M. Smolicha
Klasa V „A”, na SKK „ Gotuj z pasją”, wykonała pyszne ciasto, do którego nie potrzeba piekarnika. Przygotowanie słodkości było dla stałych bywalców nadal wielka frajdą. Ucieranie masy, układanie krakersów, tak aby ich nie połamać, siekanie czekolady – niewielkim nakładem pracy udało nam się stworzyć coś smacznego. Słono – słodki deser był przepyszny. Po tak udanej próbie, każdy członek SKK ma w zamiar wykonać go samodzielne w domu. Jak na razie, zabrali po kawałku do domu aby poczęstować mamusie.
M.Gawlik
W ubiegły czwartek uczniowie z klasy I B na Szkolnym Kółku Kulinarnym „Gotuj z pasją” upiekły ciasto marchewkowe i gofry. Uczniowie wykazali się niezwykłą aktywnością, wszyscy chcieli spróbować odmierzania mąki, wbijania jajek, obierania, miksowania, dodawania poszczególnych składników. Zabawa była przednia. Wspólne wypieki dostarczyły im wielu niezapomnianych wrażeń, ale chyba największą przyjemność sprawiła degustacja.
M.Gawlik
Do grona młodych kucharzy dołączyli uczniowie z klasy 4e, którzy w ubiegły czwartek przygotowali ziemniaczane paluchy. Radości z przygotowania chrupiących kotlecików z wędzonym boczkiem i żółtym serem było co niemiara. To także doskonały pomysł na przetworzenie, pozostałych z obiadu, ugotowanych ziemniaków.
Na zakończenie spotkania, wszyscy z ogromnym apetytem degustowali przygotowane paluchy, które były smaczniejsze niż zwykle, bo przyrządzone własnoręcznie.
Szkolne zajęcia kulinarne „Gotuj z pasją” są znakomitą okazją umożliwiającą uczniom poznawanie otaczającego świata. Dzieje się to poprzez osobiste doświadczenie, przeżywanie i zaangażowanie wielu zmysłów.
M.Gawlik
Knedle ze śliwkami wydają się dosyć trudne do wykonania, ale to tylko pozory o czym przekonali się kucharze z klasy IV c. Trzymając się ściśle przepisu wykonali delikatne ciasto ziemniaczane a w środku każdego knedelka włożyli świeże, soczyste śliwki. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta. Najlepsze były zaraz po ugotowaniu. Pycha !!! Dodatkowo można posypać je cukrem lub polać śmietanką. Nam smakowały bardzo. Spróbujcie sami.
M.Smolicha, M.Gawlik