Wraz z upływem czasu i zmianą trybu życia zanikają lokalne tradycje i zwyczaje kulinarne naszego regionu. Realizując kolejne zadania projektu „Festiwal Regionalizmu w Dąbrowie Tarnowskiej” Firma Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej we współpracy z naszą szkoła, w dniach 21
i 22 maja przygotowała i udostępniła stoisko z lokalnymi specjałami, jako sposób przywracania starych, zapomnianych specjałów, przekąsek i dań, wziętych ze starych, nieraz zapomnianych przepisów kulinarnych. Były to: różnego rodzaju przetwory, kiszonki warzywne i owocowe w zamkniętych słoikach, lokalne potrawy przygotowane na bazie ziemniaka, charakterystyczne dla regionu pieczywa: chleb, podpłomyki, proziaki, itp. pierniki i kruche ciasteczka na sodzie, soki i kompoty, potrawy oparte na miodzie z lokalnych pasiek
i suszonych owocach, smalec z cebulą, chleb na zakwasie, gołąbki, bigos wiejski, pasztet wiejski, wędliny regionalne, tradycyjne ciasta.
Zwiedzający oprócz degustacji, mieli możliwość wymiany doświadczeń z zakresu umiejętności kulinarnych. Rozmowy dotyczyły głównie dań, które obecnie rzadko przygotowywane są przez gospodynie domowe. Degustacja potraw przebiegała w miłej atmosferze, a przygotowane dla gości broszurki zawierające przepisy kulinarne dań z dawnych czasów, cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Projekt jest odpowiedzią na potrzebę zachowania dziedzictwa kulturowego i wyjątkowych zwyczajów,
w tym kulinarnych, które występowały na terenach wchodzących w obszar LGD PROWENT (dotyczy to szczególnie obszaru gminy Dąbrowa Tarnowska).
Powyższe przedsięwzięcie było realizowane w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW na lata 2014-2020
w ramach projektu grantowego.
Stowarzyszenie Przyjaciół Dwójki