Jesteś tutaj: Start Gotuj z pasją Aktualności 1-8 W ramach realizacji programu Trzymaj formę, uczniowie kl. V b przygotowali projekt historyczny Co spożywano w czasach pierwszych Piastów w Polsce?
W ramach realizacji programu Trzymaj formę, uczniowie kl. V b przygotowali projekt historyczny Co spożywano w czasach pierwszych Piastów w Polsce? Dzieci przygotowały m.in. piękne plakaty i referaty o sposobach odżywiania się Polaków w czasach wczesnochrześcijańskich.
Uczniowie opierali się m.in. na Kronice polskiej Galla Anonima i innych dostępnych źródłach informacji. Na stoły piastowskie podawano pieczone prosię lub inne mięsa oraz miód. Słowiańskie jedzenie (żydło) było urozmaicone artykułami z lasów, wód, pobliskich pól uprawnych czy łąk. Codziennie spożywano podpłomyki i tzw. tłukno z gotowanych ziaren owsa, dało ono początek późniejszym zupom. Do picia oprócz miodu wykorzystywano m.in. serwatkę czy sok z brzozy. Ogólnie możemy podsumować, że posiłki pierwszych Słowian były bardzo zdrowe.
K.Wójcik