19 marca 2019 r. odbyły się kolejne warsztaty kulinarne „Gotuj z pasją” z klasą IV e, które poświęcone były wypiekaniu kruchych ciasteczek. Kucharze aktywnie pracowali w grupie, pomagając sobie nawzajem. Po wymieszaniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta dzieci przystąpiły do wykonywania różyczek. Na każdą różyczkę trzeba było przygotować 3 kółeczka. Po odpowiednim zwinięciu i rozłożeniu gotowe różyczki trafiły na blaszki do pieczenia. Bardzo ważne przy pieczeniu róż było wyczucie piekarnika, bo jeśli będzie słabo nagrzany, a ciasto zbyt krótko schłodzone, różyczki po prostu się rozpłyną. My z tym nie mieliśmy problemów, gdyż nasze różyczki upiekły panie kucharki. W trakcie pieczenia róże rozchylały płatki, z których wygląda czerwona marmolada. Po upieczeniu był czas na konsumpcję świeżo upieczonych ciasteczek. Polecamy. Wyglądały przepięknie! Smakowały jeszcze lepiej!
M.Gawlik