W naszych przedszkolu również nie brakuje wielbicieli tego przysmaku. Podczas dzisiejszych zajęć dzieci poznały sposób uprawiania kukurydzy, warunki w których rośnie, a także jakie ma zastosowanie. Przedszkolaki dowiedziały się, że są trzy główne rodzaje kukurydzy. W trakcie zajęć dzieci odkryły, jak z małego ziarenka powstaje znana i popularna przekąska. Podczas zabawy badawczej przedszkolaki sprawdzały właściwości fizyczne ziarna kukurydzy oraz gotowego już „popcornu”, a sokole oczy badały ich wielkość, kształt, zapach, twardość. Zauważyliśmy, że każdy ma inny kształt, który może przypominać dosłownie wszystko. Wykorzystaliśmy prażoną kukurydzę do działań matematycznych doskonalących umiejętności liczenia, porównywania liczebności zbiorów, dodawania i odejmowania. Największą radość sprawiło przygotowanie i degustacja przysmaku. Nasza sala przedszkolna zamieniła się w salę kinową, a przedszkolaki w widzów. Użyliśmy naszej wyobraźni i Popcorn posłużył nam do wykonania zimowych drzewek. Jak się okazało, można go używać nie tylko do jedzenia, ale też do zabawy i wykonywania prac plastycznych.
B. Pikul, A. Krawczyk