W ramach realizacji programu Trzymaj formę, uczniowie kl. V b przygotowali projekt historyczny Co spożywano w czasach pierwszych Piastów w Polsce? Dzieci przygotowały m.in. piękne plakaty i referaty o sposobach odżywiania się Polaków w czasach wczesnochrześcijańskich.
Uczniowie opierali się m.in. na Kronice polskiej Galla Anonima i innych dostępnych źródłach informacji. Na stoły piastowskie podawano pieczone prosię lub inne mięsa oraz miód. Słowiańskie jedzenie (żydło) było urozmaicone artykułami z lasów, wód, pobliskich pól uprawnych czy łąk. Codziennie spożywano podpłomyki i tzw. tłukno z gotowanych ziaren owsa, dało ono początek późniejszym zupom. Do picia oprócz miodu wykorzystywano m.in. serwatkę czy sok z brzozy. Ogólnie możemy podsumować, że posiłki pierwszych Słowian były bardzo zdrowe.
K.Wójcik
W Polsce od 1991 roku w każdy trzeci czwartek listopada namawiamy Polaków do rzucenia palenia. Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 także zaangażowali się w promowanie zdrowego stylu życia.Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. Święto to narodziło się w Stanach Zjednoczonych w Kalifornii z inicjatywy dziennikarza Lynna Smitha, który w 1974 roku zaapelował do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień nie palili papierosów. W efekcie, aż 150 tysięcy ludzi spróbowało przez jedną dobę wytrzymać bez palenia. Zachęcone powodzeniem akcji Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem uznało trzeci czwartek listopada za Dzień Rzucania Palenia. W następnych latach akcja objęła swoim zasięgiem wszystkie stany i większość palaczy. Idea dnia, w którym zachęca się palaczy do zerwania z nałogiem, przyjęła się także w innych krajach. Uczniowie klas 1-3 naszej szkoły włączyli się także do obchodów Światowego Dnia Rzucania Palenia – w ramach programu „Nie pal przy mnie proszę”. Podczas zajęć odbyły się pogadanki z wychowawcami na temat zdrowotnych i społecznych skutków palenia tytoniu. Uczniowie otrzymali ulotki informacyjne na temat szkodliwości palenia tytoniu.Podczas wywiadówki rodzice otrzymali broszurki z krzyżówką przygotowane przez Powiatową Stację Sanitarno Epidemiologiczną w Dąbrowie Tarnowskiej. Zostały wykonane gazetki tematyczne o szkodliwości palenia tytoniu. Celem akcji było kształtowanie prawidłowych postaw zdrowotnych społeczności szkolnej i promowanie mody na niepalenie.W obchody tego dnia włączyło się również SK PCK.
E.Więcek, A.Krawczyk, K.Wójcik
Zajęcia kulinarne „Gotuj z pasją” to wyjątkowa szkoła gotowania dla dzieci. Dzieci mogą tworzyć tutaj własne potrawy oraz poznawać nowe smaki
i zapachy. W trakcie zajęć rozwijają swoje umiejętności kucharskie, uczą się higieny
i bezpieczeństwa w kuchni, a przede wszystkim zróżnicowanego i zdrowego odżywiania. Uczestnicząc w czwartkowych zajęciach uczniowie mieli możliwość poznać tajniki przygotowania pysznych pierogów ze serem
i owocami. Uczniowie samodzielnie przygotowali farsz, ciasto, a następnie zajęli się wykrawaniem i lepieniem pierogów pod okiem p. Ani i Małgosi. Podczas zajęć poznały też różne techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach. Lepienie pierogów to nie tylko nietypowa lekcja gotowania czy zajęcia z tradycji, ale również świetna zabawa podczas której dzieci mają okazję sprawdzić swoje kulinarne umiejętności i skosztować samodzielnie ulepionego pieroga(być może po raz pierwszy raz w życiu…). A taki zawsze smakuje wyjątkowo dobrze.
M.Gawlik, A.Krawczyk
W dniu 6 listopada na hali sportowej im. Agaty Mróz
w Dąbrowie Tarnowskiej odbyły się zawody powiatowe XVIII edycji turnieju „ Z podwórka na stadion o Puchar Tymbarku” Szkołę reprezentowali uczniowie : Maksymilian Baca, Maksymilian Bil, Jakub Celak, Maciej Jaworski, Filip Kapka, Bartosz Kotapka, Jakub Świerczek, Mateusz Szpotan, Jakub Żelazny.
W zawodach brało udział 6 zespołów z powiatu dąbrowskiego, nasza drużyna zajęła II miejsce.
P.Pisarski
20 listopada klasy III a i III d wspólnie
z opiekunami: p. Ewą Więcek, p. Anną Krawczyk, p. Katarzyną Liro, p. Marzanną Pikul,
p. Dariuszem Chrabąszczem i trójką rodziców, wybrały się na wycieczkę autokarową do Kopalni Soli w Bochni. Zwiedzanie kopalni uczniowie rozpoczęli od zjazdu wrazz przewodnikami pod ziemię ciemnym szybem Campi. Tuż po zjeździe, na uczestników wycieczki czekała podziemna kolejka „Kuba”, która przemierzyła kilometrową trasę pomiędzy szybem Campi i Sutoris. Uczniowie uczestniczyli w projekcie multimedialnej trasy turystycznej „Śladami pracy górnika”. Zwiedzanie kopalni miało zatem charakter podróży w czasie, w którą zabrani zostali uczestnicy wycieczki. W opowiadaniu o historii bocheńskiej kopalni przewodnikom pomogli między innymi średniowieczni górnicy, polscy królowie oraz żupnicy genueńscy. Uczniowie podążając szlakiem wyznaczanym przez tajemnicze wskazówki poznali dawne narzędzia i urządzenia, które służyły do urobku soli. Wśród wielu atrakcji było zwiedzanie kaplicy św. Kingi, spotkanie ze „średniowiecznym górnikiem”,przeprawa łodziami solankowym korytarzem znajdującym się na głębokości 230 m.
Następnie uczniowie wzięli udział w zajęciach plastycznych, których tematem było czako, czyli ozdobna czapka z pióropuszem, będąca elementem galowego stroju górnika – samodzielnie wykonali górnicze czapki z wybranym przez siebie kolorem pióropusza (czarnym, zielonym, białym lub czerwonym). Po zakończonych zajęciach wszyscy mieli okazję bawić się na mini placu zabaw i zagrać w piłkę na podziemnym boisku sportowym.
Zwiedzanie kopalni zakończyło się pobytem w komorze Ważyn, która znajduje się 250 m pod ziemią. Miejsce to pozwoliło uczniom na zrelaksowanie się, zakup pamiątek oraz zjedzenie ciepłego posiłku.
Celem tej wycieczki było rozbudzenie zainteresowań i wzbogacenie wiadomości o średniowiecznych
i współczesnych metodach wydobycia soli kamiennej, pracy górnika. Zapoznanie z interesującymi miejscami w kopalni soli o walorach zabytkowych, poznanie tradycji i zwyczajów górniczych.
Pobyt w kopalni okazał się dla uczniów niezwykłą przygodą, ale też interesującą lekcją. Był to dla nich dzień bardzo aktywny i pełen wrażeń. Bogatsi w wiedzę i wspomnienia z żalem opuszczali teren kopalni, aby udać się w drogę powrotną do domu.
E.Więcek, A.Krawczyk
Uczniowie naszej szkoły brali udział w zawodach sportowych w piłce nożnej halowej. Na szczeblu gminnym i powiatowym szkołę reprezentowali : Nikodem Głowacz, Mikołaj Łabuz, Mikołaj Talanda, Bartłomiej Sowa, Bartosz Lubera, Maciej Hajdas, Sebastian Hajdas, Karol Stawarz, Łukasz Szmyrko.
P.Pisarski
Uczniowie klasy 2 a i 2 b w dniu 4 października uczestniczyli w wycieczce do Gospody u Wiedźmy w Lipinach koło Pilzna, a także zwiedzili Muzeum Lalek w Pilźnie.
W Gospodzie u Wiedźmy na dzieci czekało wiele atrakcji, które zapewnili im prowadzący warsztaty kulinarno – balistyczne, podczas których dzieci uczyły się lepić pierogi i kroiły owoce na kompot. Następnie przyglądały się w jaki sposób przygotowuje się różne rodzaje kawy. Po czym, przy pięknie nakrytych stolikach, w miłej wręcz domowej atmosferze, degustowały własnoręcznie przygotowany posiłek, pamiętając o zasadach savoir vivre przy stole. Na sam koniec pobytu w karczmie dzieci przywitała wiedźma, co wywołało wiele entuzjazmu i emocji. Do prawdziwej wiedźmy nikt nie odważył się bliżej podejść. Obsługa Gospody była bardzo serdeczna i miła. W takiej gospodzie posiłek smakował wyjątkowo.
Następnie pełne wrażeń dzieci wyruszyły do Muzeum Lalek w Pilźnie.
Uczniowie pod opieką przewodników obejrzeli ekspozycje zawierające lalki, figurki oraz inne zabawki pochodzące m.in. z Polski, Niemiec, Norwegii, Egiptu, Chin i Afryki. Program wycieczki obejmował także wizytę w Pracowni Artystycznej ,,Kasia” (pracownia krawiecka, ceramiczna, szewska), w której to można było prześledzić proces tworzenia lalek. Jednak największą radość widać było podczas warsztatów, kiedy każde dziecko mogło samodzielnie wykonać kukiełkę. Dzieci oglądnęły również spektakl światła i dźwięku na babcinym strychu „Legendy polskie”, uczestniczyły również w zajęciach interaktywnych z udziałem lalek.
Uczniowie wrócili zadowoleni, uśmiechnięci i bogatsi o ciekawe wrażenia i pamiątkowe fotografie z wyprawy do bajkowej krainy.
Zapraszamy do foto – relacji.
R.Klimek, T.Giza
W dniu 15 listopada 2017 roku w Kuratorium Oświaty w Krakowie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych nauczycielom i pracownikom obsługi szkół i placówek oświatowo – wychowawczych.
Na wniosek Dyrektora Szkoły Pani Anny Fido oraz organu prowadzącego wśród 296 nauczycieli w województwie małopolskim uhonorowano nauczycielkę edukacji wczesnoszkolnej naszej szkoły panią Lucynę Wróbel. Została ona odznaczona Medalem Złotym za Długoletnią Służbę, który nadawany jest za wzorowe i wyjątkowo sumienne wykonywanie obowiązków wynikających z pracy zawodowej.
W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej odznaczenia wręczał Wojewoda Małopolski Pan Józef Gawron wraz z Małopolskim Wicekuratorem Oświaty Panią Haliną Cimer. Wśród zaproszonych gości był Dyrektor Tarnowskiej Delegatury Kuratorium Oświaty Pan Artur Puciłowski.
Uroczystość uświetnił występ Chóru Nowodworskiego z I Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Pani Lucynie Wróbel serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w pracy zawodowej.