25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Wszyscy dobrze znają pulchne i chrupiące wafle przygotowane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt prostokąta lub serca. Podawane najczęściej z bitą śmietaną lub dżemem. W naszych oddziałach przedszkolnych również świętowaliśmy Dzień Gofra. Z tej okazji przedszkolaki z pomocą pań upiekły pyszne gofry na drugie śniadanie. W czasie zajęć dzieci dowiedziały się jakie produkty są potrzebne do przygotowania gofrów, a także jak ostrożnie obchodzi się z urządzeniami takimi jak mikser i gofrownica. Zajęcia kulinarne jak i degustacja gofrów dostarczyły dzieciom wiele radości i przyjemności.
Na kolejnym spotkaniu Gotuj z pasją uczniowie klasy 5 a przygotowali pizzę. Smaczna i kolorowa pizza zniknęła bardzo szybko. No cóż praktyka czyni mistrza.
M.Gawlik
Nie opieraj się. Zrób własne gofry, takie jakie lubisz. Świetliki już uczciły to święto poznając historię, wykonując pracę plastyczną i degustując pyszne chrupiące gofry.
M.Gawlik
Na to spotkanie przedszkolaki przygotowywały się dużo wcześniej niż kalendarzowe nadejście wiosny. Podczas licznych spacerów, szukaliśmy oznak nowej pory roku, poznaliśmy wiersze i piosenki o tematyce wiosennej, tablice przedszkolne zaczęły mienić się barwnymi, wiosennymi pracami dzieci,
a w kąciku przyrodniczym na parapecie zakwitły hiacynty, żonkile, szafirki, tulipany, stokrotki i bratki oraz cebulka posadzona przez naszych przedszkolaków. 21 marca, w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny od rana w przedszkolu panowało wielkie poruszenie, dzieci ubrały się w wiosenne kolory, aby powitać nową porę roku. Przedszkolaki chętnie uczestniczyły w grach
i zabawach nawiązujących do rozpoczynającej się właśnie pory roku, jednak najwięcej radości sprawiło im poszukiwanie wiosny w plenerze. Uśmiechnięte i radosne przedszkolaki w towarzystwie kolorowych gaików przywitały Panią Wiosnę. Na koniec wszystkie dzieci wykonały prace plastyczną - wiosenne kwiaty. Niezwykłe spotkanie przebiegało w miłej i serdecznej atmosferze.