Na rozgrywanych w Brniu Mistrzostwach Powiatu w Szachach klas starszych drużyna naszej szkoły zdobyła III m, występując w następującym składzie: Christian Szostok kl. 7e, Artur Zych kl. 7d, Maciej Jaworski kl. 8a, Vivienne Maiwald kl. 7d, Adriana Kopała kl. 7c. Serdecznie gratulujemy!
A.Soja
A.Piotrowska
Duży, mały, brazowy, czarny czy rudy z długą lub z krótką sierścią - czy to ważne. Każdy z nich obchodził 25 października swoje święto – DZIEŃ KUNDELKA. Te pieski są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Na zajęciach świetliki dowiedziały się jak należy opiekować się tym zwierzęciem. Pies to przecież nie zabawka! Nie można się nim pobawić i odstawić na półkę, gdy się znudzi, a tym bardziej wyrzucić za drzwi. Nieważne czy to kundelek czy rasowiec - zasługuje na uwagę i miłość! Z okazji ich święta dzieci przygotowały ilustrowane życzenia.
M.Gawlik
D.Chrabąszcz
W ramach działań związanych z akcją #szkołapamięta uczniowie klasy siódmej d wraz z wychowawcą odbyli spacer pamięci, który odbył się na najważniejsze miejsce pamięci w naszym mieście. Mowa o pomniku w parku miejskim, przy którym odbywają się patriotyczne uroczystości przy udziale mieszkańców miasta. Uczniowie wysłuchali krótkiego wykładu o historii pomnika i zapalili symboliczne znicze. Następnie udali się pod mury Szkoły Ponadpodstawowej nr 2 im. K.K. Baczyńskiego, a dokładnie pod mural z rycerzem Janem Ligęzą i poznali historię założyciela Dąbrowy Tarnowskiej.
S.Bator
Posadzone z okazji Święta Drzewa małe świerki wymagają opieki i odpowiedniego nawodnienia, żeby mogły rosnąć, a w przyszłości służyć wszystkim ludziom dając tlen i zatrzymując niekorzystne zmiany klimatyczne. We wtorek, podczas zajęć wychowawczych, uczniowie klasy IV a „odblaskowo” podlewali nowe drzewka. Miejmy nadzieję, że wszystkie się przyjmą i będą cieszyć nasze oczy.
M.Pikul
We wtorek pięknie zapachniało w naszej szkole, tym razem mali kucharze na SKK “Gotuj z pasją” zapoznali się z przepisem na pyszne gofry. Chłopcy z klasy IV b z wielkim zapałem odmierzali składniki i wsypywali je do miski i mieszali, mieszali… Kiedy wszystko było gotowe, przystąpili do pieczenia. Gofry wyszły znakomite!!! Było słodko, smacznie i zdrowo, a głównym dodatkiem do gofrów był dżem.
M.Gawlik