Katarzyna Wójcik SK PCK
Pieczenie gofrów to ciężka praca przekonali się o tym uczniowie klasy 2a z wychowawcą p. Justyną Wajda. W poniedziałek w godzinach porannych na zajęciach lekcyjnych uczyli się piec gofry. Najpierw przygotowali ciasto według staropolskiego przepisu: mąka, jajko, woda, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier, sól. Następnie ciasto pieczone było w gofrownicy, gdzie nabierało odpowiedniego koloru i kształtu. Zapach pieczonych gofrów roznosił się po szkole. Gotowe gofry doprawiane były według gustu i smaku owocami, bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem.
To było bardzo interesujące, praktyczne i „słodkie” doświadczenie, które przyniosło wiele radości i świetnej zabawy.
J.Wajda
W piątek uczniowie klasy piątej a byli na krótkiej wycieczce, dzięki której poznali początki Dąbrowy Tarnowskiej i tak jak inne klasy do tej pory - dowiedzieli się po co były tajemnicze piwnice w parku miejskim, jakie symbole skrywa brama Lubomirskich i czy pojedynek braci tego rodu na placu przed dzisiejszym nowym kościołem to prawda czy tylko legenda. Niebawem kolejne klasy dołączą do bardziej świadomych swoich korzeni.
9 i 10 czerwca naszą szkołę odwiedził podróżnik z grupy Trzask.pl. Uczniowie mieli możliwość wysłuchania ciekawych opowieści m.in. o pustyni Sharqiya, górach Al Hajar, budowli Burj Khalifa oraz szpitalu dla sokołów w Abu Dhabi. Wszelkie informacje poparte były pięknymi fotografiami oraz eksponatami przywiezionymi z Półwyspu Arabskiego.
Wręczenie nagród dla konkursu „Koronawirus wśród nas - jak wirus zmienił nasze życie?"