Nasze przedszkolaki skorzystały dzisiaj z pięknej pogody. Wybraliśmy się na boisko szkolne, które mamy tuż za oknami naszych Oddziałów Przedszkolnych. Uśmiechom towarzyszyły zabawy z wykorzystaniem wielu nowych sprzętów do ćwiczeń i wspólnych aktywności. Już niedługo obok boiska szkolnego powstanie ogród przedszkolny, w którym również będziemy mogli doskonalić naszą sprawność fizyczną.
Ostatni tydzień lutego był w naszej szkole „Tygodniem Uczniowskich Supermocy”. Uczniowie zapisywali na papierowych piórkach, jakie są ich mocne strony. Z tych piór utworzyliśmy skrzydła. Tak jak ptaki dzięki skrzydłom wzbijają się w górę, tak my dzięki naszym talentom możemy osiągać sukcesy. Trzeba je tylko pielęgnować i rozwijać.
Świetlicowy klaser ze znaczkami wzbogacił się o nowe, wyjątkowe okazy! To wspaniałe, że świetlicowe hobby rozwija się i wciąga coraz więcej Świetlików. Z wielkim zapałem odzyskiwali znaczki z kopert i kartek, starannie je oczyszczali i układali w klaserze. Każdy nowy znaczek to kolejna podróż w świat historii, kultury i sztuki. Pasja kolekcjonowania rośnie, a wspólne poszukiwania przynoszą wiele radości i satysfakcji. Kto wie, jakie skarby uda się odnaleźć następnym razem?
M.Gawlik
10 marca w Szkole Podstawowej im. Kardynała Wyszyńskiego w Gruszowie Wielkim odbył się konkurs języka angielskiego "World of Words". 33 uczniów z 11 szkół powiatu przystąpiło do testu sprawdzającego znajomość słownictwa tematycznego. Naszą szkołę dzielnie reprezentowały Natalia Tomoś i Liliana Ritter z klasy 8b oraz Hanna Ćwierz z klasy 8a. Z dumą ogłaszamy, że Liliana zdobyła II miejsce w konkursie, a Hania III. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Konkurs był doskonałą okazją nie tylko do sprawdzenia swojej wiedzy, ale także do spotkania się z rówieśnikami z najbliższej okolicy i pogawędki przy przepysznych słodkościach przygotowanych przez organizatorów. Dziękujemy za zaproszenie!
Uczniowie klasy I C podczas zajęć kółka kulinarnego „Gotuj z pasją” zamienili się w prawdziwych cukierników, przygotowując aromatyczne jabłka w cieście francuskim o intensywnym zapachu cynamonu. To niecodzienne doświadczenie pozwoliło im zdobyć nowe umiejętności i czerpać radość ze wspólnego gotowania.
M.Gawlik