^Wróć na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

Życzenia wielkanocne od klasy 2a

J.Wajda

Wielkanocne zajęcia kulinarne 2a

167165011 453618302624500 2523262873751343647 n

Święta Wielkanocne to szczególne przeżycie. Najwięcej emocji budzi sam okres przygotowań i oczekiwania. Najbardziej ze Świąt Wielkanocnych cieszą się dzieci.

Dlatego też klasa 2a wraz z wychowawcą p. Justyną Wajdą postanowiła ten czas przygotowań rozpocząć od zajęć kulinarnych podczas których uczniowie tworzyli zajączki wielkanocne z jajek, kurki i wiele innych ozdób na świąteczny stół. Z ogromnym zapałem i zaangażowaniem włączyli się w szereg działań.

Zapraszamy do galerii.

Galeria

J.Wajda

 

Informacja

informacja wielkanoc

„Święta, Święta Wielkanocne, jak wesoło, jak radośnie.”

zajacChociaż Święta Wielkanocne w tym roku będą przebiegały w inny sposób niż zwykle, nasi uczniowie dołożyli wszelkich starań, aby dni świętowania Zmartwychwstania Pańskiego były radosne i pełne rodzinnego ciepła. Młodzież na lekcjach plastyki wykonała różnorodne dekoracje, które swoją symboliką nawiązują do zbliżających się świąt. Zapraszamy do galerii!

Galeria

Zachęcajka

Zachęcajka10

M.Pikul

Konkurs "Broaden your mind" rozstrzygnięty

info na stronęjang1

info na stronę jang2

M.Golonka, K.Wąż

“Pisanki, stroiki wielkanocne 2021”

wielkanoc21Pielęgnując polskie tradycje wielkanocne, uczniowie naszej szkoły wzięli udział w XXXI GMINNYM KONKURSIE NA PISANKĘ I PLASTYKĘ OBRZĘDOWĄ ZWIĄZANĄ Z WIELKANOCĄ. Organizatorem konkursu był Dąbrowski Dom Kultury i Stowarzyszenie Twórców Kultury Powiśla Dąbrowskiego. Wszystkie prace zgłoszone do konkursu zostały przekazane organizatorowi.

Galeria

M.Gawlik

Kruche babeczki na warsztatach SKK „Gotuj z pasją”

kruchebabeczkiKolejnym zadaniem, z którym zmierzyli się „mali kucharze” na szkolnym kółku kulinarnym było wykonanie babeczek. Na początku zajęć przygotowali potrzebne narzędzia i produkty, omówili sposób przygotowania, aż w końcu zabrali się do ich zrobienia. Było smacznie, zabawnie i bardzo kolorowo.

Galeria

M.Gawlik

Zdrowo, smacznie, kolorowo!!!

kanapkiW ramach realizacji program edukacyjnego “Dobrze Jemy” klasy IV przygotowały “Zdrowe kanapki”. Zanim jednak uczniowie przystąpili do przygotowania pysznych kanapek dowiedzieli się, że najlepszym sposobem zaopatrzenia organizmu we wszystkie potrzebne składniki jest urozmaicony posiłek. Przygotowane kanapki były bogate w witaminy i zachwycały kolorem. Smakowały wybornie!!!

Galeria

M.Gawlik

Zachęcajka

zachecajka11

M.Pikul

SKK „Gotuj z pasją” - lepimy pierogi

pierogiZdobywamy kolejne umiejętności kulinarne – umiemy lepić pierogi. Nie na co dzień przygotowujemy pierogi a tym bardziej pierogi ruskie. Uczestnicy SKK wykazali się dużymi umiejętnościami - zagniatali, wałkowali, wykrajali, sklejali…. i na finał degustacja, jak zawsze bardzo przyjemna. Super!!!

Galeria

M.Gawlik

Wielkanoc z Polskim Czerwonym Krzyżem

wielkanocW marcu 2021 roku w imieniu Szkolnego Koła PCK działającego w naszej placówce przekazano dary żywnościowe na rzecz ZR PCK. Będą one rozdysponowane wśród potrzebujących wsparcia osób w związku ze zbliżającymi się Świętami Zmartwychwstania Pańskiego.

Galeria

K.Wójcik

Pamiętaliśmy o podopiecznych DPS

pckhspicjum

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiejnocy przedstawiciele SK PCK
złożyli życzenia i przekazali drobne upominki na rzecz podopiecznych Hospicjum i Domu Pomocy Społecznej im. Świętego Brata Alberta Chmielowskiego w Dąbrowie Tarnowskiej.
Przybyłych powitała Dyrektor tej placówki Pani Urszula Mróz, która podziękowała za pamięć i przekazała życzenia dla całej społeczności szkolnej.
Pomimo pandemii, udało się zachować wieloletnią tradycję odwiedzania pensjonariuszy, chociaż tym roku w nieco innej formie.
Jest to zasługą Uczniów klas 4a,4c,6a,7a,8a,8b, w także Rodziców, Wychowawców, za co należą się serdeczne podziękowania.
K.Wójcik

Owocowe zwierzaki

owocowy zwierz

W ramach realizacji programu "Trzymaj formę" promującego wśród dzieci i młodzieży szkolnej m.in. zbilansowane odżywianie, rozwijanie zdrowych nawyków żywieniowych w klasie 4 c przeprowadzono zajęcia mające na celu wsparcie organizmu witaminami w przełomowym okresie zimowo-wiosennym.
Uczniowie przygotowywali m.in. owocowe zwierzak i koktajle.
Pomimo trudności jakie niesie nam obecny czas pandemii ,dzieci bardzo ładnie włączyły się w realizację tego zadania.
K.Wójcik
Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej Rights Reserved.