25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Wszyscy dobrze znają pulchne i chrupiące wafle przygotowane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt prostokąta lub serca. Podawane najczęściej z bitą śmietaną lub dżemem. W naszych oddziałach przedszkolnych również świętowaliśmy Dzień Gofra. Z tej okazji przedszkolaki z pomocą pań upiekły pyszne gofry na drugie śniadanie. W czasie zajęć dzieci dowiedziały się jakie produkty są potrzebne do przygotowania gofrów, a także jak ostrożnie obchodzi się z urządzeniami takimi jak mikser i gofrownica. Zajęcia kulinarne jak i degustacja gofrów dostarczyły dzieciom wiele radości i przyjemności.
Na to spotkanie przedszkolaki przygotowywały się dużo wcześniej niż kalendarzowe nadejście wiosny. Podczas licznych spacerów, szukaliśmy oznak nowej pory roku, poznaliśmy wiersze i piosenki o tematyce wiosennej, tablice przedszkolne zaczęły mienić się barwnymi, wiosennymi pracami dzieci,
a w kąciku przyrodniczym na parapecie zakwitły hiacynty, żonkile, szafirki, tulipany, stokrotki i bratki oraz cebulka posadzona przez naszych przedszkolaków. 21 marca, w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny od rana w przedszkolu panowało wielkie poruszenie, dzieci ubrały się w wiosenne kolory, aby powitać nową porę roku. Przedszkolaki chętnie uczestniczyły w grach
i zabawach nawiązujących do rozpoczynającej się właśnie pory roku, jednak najwięcej radości sprawiło im poszukiwanie wiosny w plenerze. Uśmiechnięte i radosne przedszkolaki w towarzystwie kolorowych gaików przywitały Panią Wiosnę. Na koniec wszystkie dzieci wykonały prace plastyczną - wiosenne kwiaty. Niezwykłe spotkanie przebiegało w miłej i serdecznej atmosferze.
Dziękujemy mamie uczennicy Martyny Kot z KLM 5c za ofiarowane pomoce dla przedszkolaków oraz termometru Galileo dla uczniów klas 7-8
Obchodzony w tym roku 2 lutego „Dzień Naleśnika” był doskonałą okazją do zorganizowania w naszych oddziałach przedszkolnych zajęć i zabaw z jego wykorzystaniem. Naleśniki są bez wątpienia daniem uwielbianym przez wszystkich smakoszy, a zwłaszcza tych najmłodszych. Zatem dzieci z grup Odkrywcy świata i Tropiciele Przyrody nie mogły pominąć tak pysznego święta. Tego dnia nie mogło zabraknąć także akcentów kulinarnych. Panie kucharki przygotowały dla naszych przedszkolaków pyszne naleśniki.
Kolorowe stroje, bajeczny wystrój i skoczna muzyka – w takiej atmosferze bawiły się dzisiaj przedszkolaki podczas balu karnawałowego. Wszystkie dzieci z dumą prezentowały bajeczne stroje. Z wielką ochotą uczestniczyły w tańcach, zabawach. Na twarzach wszystkich malował się uśmiech, który nie znikał mimo chwilowego zmęczenia. Bal był okazją do zintegrowania dzieci i pozostawił wiele niesamowitych wrażeń. Następny bal już za rok!!!
A.Krawczyk, A.Czerwony, B.Pikul
Odkrywcy Świata i Tropiciele Przyrody obchodzili w dniu 27 stycznia Dzień układanek, łamigłówek i puzzli . Z tej okazji nasi przedszkolacy zapoznali się z powyższymi definicjami oraz wykonali kilka kart pracy z różnymi łamigłówkami. Następnie dzieci podczas zabawy swobodnej układały puzzle , odkrywały nowe gry i zabawy, m.in. szachy czy warcaby.
A.Czerwony
W dniu 26 stycznia nasi przedszkolacy zrealizowali jedno z zadań przewidzianych na miesiąc styczeń z ogólnopolskiego projektu ,,Magiczna Moc Bajek”. Na początku wysłuchali opowiadania o poznanych już wcześniej ,,magicznych” słowach, czyli ,,proszę”, ,,dziękuję” oraz ,,przepraszam”. Następnie utrwalili poznane już wcześniej zwroty podczas zabawy z elementami odgrywania ról. Dzieci wzięły udział w zajęciach z wielkim zaangażowaniem, od razu wprowadzając poznane słowa w życie.
A.Czerwony
Dziadkowie to wielki skarb dla wnuków, oni czynią ich dzieciństwo bardziej pełnym, udanym i szczęśliwym. Babcia i dziadek mają zawsze dla nich czas, umieją pocieszyć, są cierpliwi, zawsze rozumieją ich dziecięce rozterki, ale przede wszystkim bezgranicznie je kochają. Wnuczęta są dla nich radością życia. Dlatego, w podzięce za ich wielkie serce, przedszkolaki składają im serdeczne życzenia i własnoręcznie przygotowanymi prezenty.
A. Czerwony, B. Pikul, A. Krawczyk, D. Gubernat-Mikos
W naszych przedszkolu również nie brakuje wielbicieli tego przysmaku. Podczas dzisiejszych zajęć dzieci poznały sposób uprawiania kukurydzy, warunki w których rośnie, a także jakie ma zastosowanie. Przedszkolaki dowiedziały się, że są trzy główne rodzaje kukurydzy. W trakcie zajęć dzieci odkryły, jak z małego ziarenka powstaje znana i popularna przekąska. Podczas zabawy badawczej przedszkolaki sprawdzały właściwości fizyczne ziarna kukurydzy oraz gotowego już „popcornu”, a sokole oczy badały ich wielkość, kształt, zapach, twardość. Zauważyliśmy, że każdy ma inny kształt, który może przypominać dosłownie wszystko. Wykorzystaliśmy prażoną kukurydzę do działań matematycznych doskonalących umiejętności liczenia, porównywania liczebności zbiorów, dodawania i odejmowania. Największą radość sprawiło przygotowanie i degustacja przysmaku. Nasza sala przedszkolna zamieniła się w salę kinową, a przedszkolaki w widzów. Użyliśmy naszej wyobraźni i Popcorn posłużył nam do wykonania zimowych drzewek. Jak się okazało, można go używać nie tylko do jedzenia, ale też do zabawy i wykonywania prac plastycznych.
B. Pikul, A. Krawczyk
Dziś 17 stycznia w naszych Oddziałach Przedszkolnych obchodzony był „Dzień Pizzy”. Tego dnia sala naszego przedszkola zamieniła się we włoską pizzerię. Przedszkolaki bawiąc się we włoskich kucharzy przygotowały prawdziwą pizzę. Wielką frajdę dzieciom sprawiły już same przygotowania: smarowanie sosem pomidorowym, nakładanie ulubionych składników i posypywanie serem. Gdy wszystko było już gotowe, pizza powędrowała do kuchni, pod czujne oko naszych pań kucharek. Cały dzień upłynął nam w miłej i radosnej atmosferze. Dzieci poznały historię pizzy, dowiedziały się z którego kraju pochodzi i jakich składników potrzeba, aby ją przygotować. Przedszkolaki miały także możliwość stworzenia własnych kolorowych, smakowicie wyglądających pizz. Pomimo, iż pizze te były papierowe, bardzo rozbudzały nasze apetyty. Punktem kulminacyjnym dzisiejszego dnia było próbowanie własnoręcznie przygotowanej pizzy. Wszystkie przedszkolaki wspólnie stwierdziły, że własnoręcznie zrobiona pizza jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza.
B. Pikul, A. Krawczyk