W naszym oddziale przedszkolnym duży nacisk kładzie się na bezpieczeństwo dziecka w różnych sytuacjach. Dla przedszkolaków w październiku zorganizowano grę terenową popularnie zwaną „podchodami”. Dzieci, wykonując poszczególne zadania, w praktyce utrwalały poznane wcześniej wiadomości i umiejętności bezpiecznego poruszania się po drodze. Dzieci podczas zajęć terenowych udowodniły, że nieobce są im następujące zagadnienia: poruszanie się po drodze, gdzie nie ma i gdzie jest chodnik, przechodzenie po pasach na drugą stronę ulicy, znajomość znaków drogowych wokół szkoły i na trasie podchodów, chodzenie z odblaskami, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. Wszystkie dzieci świetnie radziły sobie z różnymi (niełatwymi) zadaniami.
B. Pikul, A. Czerwony, J. Moździerz, M. Noga
W październiku przedszkolaki wzięły udział w odblaskowym korowodzie. Uczestnicy ubrani w odblaskowe kamizelki oraz odblaski przeszły z transparentami ulicami naszego miasta przypominając o obowiązku noszenia odblasków, a kierowcom o zwracaniu szczególnej uwagi na pieszych.
B. Pikul, A. Czerwony, J. Moździerz, M. Noga
Kolejni uczniowie, rozpoczęli swoją przygodę z szyciem! Na warsztatach „Magiczne Nitki” ostatnio królują kotki - przytulanki. Każdy z uczestników tworzy swojego wyjątkowego kota – choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się podobne, to każdy ma inny pomysł na jego ozdobienie i wykończenie. Z niecierpliwością czekamy na efekty końcowe i nie możemy doczekać się, aby zobaczyć, jak różnorodne i piękne prace powstaną!
Małgorzata Gawlik
Uczniowie klasy 1b podczas szkolnego kółka kulinarnego "Gotuj z pasją" przygotowali wspaniałe gofry, które podbiły serca wszystkich uczestników. Każdy z nich mógł delektować się smakołykiem z ulubionymi dodatkami, a wybór był naprawdę szeroki! Na stole pojawiły się soczyste jabłka, gruszki, banany, borówki i orzeźwiające kiwi. Wszyscy zajadali się goframi z apetytem, nie tylko ze względu na pyszne owoce, ale także dlatego, że przygotowywanie posiłku wspólnie było prawdziwą frajdą. Gofry zniknęły z talerzy w mgnieniu oka, a uczniowie już nie mogą doczekać się kolejnych kulinarnych przygód!
Małgorzata Gawlik