Na przybycie św. Mikołaja Świetliki przygotowywały się od kilku dni. Nie obyło się bez tradycyjnego pisania listów, które stanowiło doskonałą okazję do utrwalenia umiejętności poprawnego adresowania kopert. Dodatkowo, dzieci wykonały związane z mikołajkami prace plastyczne, a kiedy św. Mikołaj zawitał w szkolnych murach, zaśpiewały mu piosenkę. Poznały jego życiorys oraz wykonały mikołajkowe skarpetki.
A. Augustyńska, M. Gawlik, E. Więcek
Na ten dzień ze szczególną niecierpliwością czekały nie tylko najmłodsze dzieci, ale cała społeczność SP2. Cóż to była za radość i jakie emocje…Uczniowie na powitanie zaśpiewały swojemu gościowi specjalnie przygotowane piosenki. Po krótkiej rozmowie, nadeszła długo oczekiwana chwila – rozdawanie prezentów. Wszystkie grzeczne dzieci otrzymały upominki. Była to również niezwykła okazja do zrobienia sobie pamiątkowego zdjęcia ze Świętym Mikołajem. Kiedy wyjątkowy gość wyruszył w dalszą drogę, uczniowie obiecali pozostać grzecznymi przez cały rok. Rozpakowując swoje paczki znaleźli w nich ciekawe gry planszowe i ulubione słodycze. Wszystkim bardzo podobały się prezenty.
Opiekunowie SU: D.Dyda, E.Kmieć, J.Wajda
Mikołajki w poszczególnych klasach:
W poprzednim tygodniu w naszej szkole odbyły się warsztaty plastyczno- techniczne dla klas 4, podczas których Pani Iryna Mishyna (pod opieką naszych nauczycieli) uczyła nas jak wykonać ozdoby świąteczne metodą orgiami. Zajęcie te bardzo podobały się uczniom! Dziękujemy serdecznie!
Świetliki w swojej podróży po Francji dotarły do stacji „francuskie jedzenie”. Każdy, kto zwiedza Francję odwiedza Paryż, widzi Wieżę Eiffla, czy budynek Luwru nie może jednak zapomnieć o jedzeniu. Francja to nie tylko żabie udka czy ślimaki, ale i coś słodkiego. Tak, tak właśnie przygotowane przez świetlików francuskie rogaliki to ulubiony deser Francuzów podawany podczas śniadania. Nasz też!!! Po Francji podróżujemy w ramach innowacji pedagogicznej „Europa i ja”.
M.Gawlik
Przedświąteczny czas kojarzy się nam z pieczeniem i dekorowaniem pierniczków. Nie mogło tego zabraknąć w klasie 2a. Na stołach pojawiły się pisaki cukrowe, lukier oraz kolorowa posypka. Dzieci wykazały się dużą pomysłowością i kreatywnością. Praca zakończyła się degustacją słodkości. Pierniczki wszystkim bardzo smakowały i każdy z dumą zabrał je do domu.