Wiemy, co jemy! Jesienne surówki w klasach III a, IIIe i IIId

Wszyscy z niecierpliwością nie mogli się doczekać, kiedy  przystąpią do kulinarnych zajęć. Najpierw wychowawczynie
p. Ewa Więcek, p. Justyna Wajda, p. Anna Krawczyk przypomniały uczniom o przestrzeganiu bezpieczeństwa podczas pracy. Następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania surówki. Uczniowie dobrali się w kilkuosobowe grupy, ubrali fartuszki i rozłożyli na stolach przyniesione przybory kuchenne. Dzieci rozpoczęły swoją pracę od umycia rąk oraz składników. Następnie z pomocą nauczyciela obierały i tarły potrzebne produkty. Odpowiednio przygotowane warzywa i owoce dzieci wymieszały w miskach. Po uporządkowaniu swoich miejsc pracy, umyciu rąk i przyborów, zadbały o estetyczny wygląd swoich stolików: rozłożyły na nich serwetki i sztućce, ustawiły talerzyki i miski z gotowymi surówkami. Nareszcie mogła odbyć się degustacja surówki. Po minach dzieci można było wnioskować, że zrobiony przez nie posiłek bardzo im smakował. Przyrządzenie surówki oraz książki kulinarnej dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomiły sobie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.

Galeria

E.Więcek, J.Wójtowicz-Wajda, A.Krawczyk