Jesteś tutaj: Start
Do kulinarnego konkursu przystąpiło pięć trzyosobowych drużyn z klas V i VI. Zmagania oceniały:
p. Marzanna Pikul i p. Jadwiga Miś. Uczniowie przygotowali owocowe sałatki pod nazwą "Sałatka nastolatka z Dwójki", w które włożyły wiele serca. Potrawy musiały być przede wszystkim wykonane
z trzech owoców, ale oprócz wrażenia smakowego liczyła się także estetyka podania. Dodatkowym utrudnieniem było dołożenie wylosowanego warzywa do sałatki lub w formie dekoracji. Jury miało nie lada wyzwanie z wyłonieniem zwycięskiej drużyny. Napotkano trudności również w kolejnych konkurencjach: "koktajlowy zawrót głowy" , "jajkowy potwór" ,czy " owocowe stwory". To był nasz debiut. Ale jesteśmy bardzo zadowoleni. Jurorzy po degustacji, mieli twardy orzech do zgryzienia podczas wyłaniania zwycięzców, ponieważ liczyły się nie tylko wrażenia smakowe, ale także miłe dla oczu podanie i porządek na stole. Dodatkowa konkurencja zadecydowała, która drużyna otrzyma tytuł "Szkolnego Master Chefa” i nagrodę. Uczniowie przystąpili do „próby ognia” czyli było ubijanie piany. W trakcie programu prowadzący zadawali pytania do publiczności, oczywiście o tematyce kulinarnej np. do czego służy konkretne urządzenie w kuchennych zasobach. Ponadto, mogli również skosztować potraw wykonanych w trakcie konkursu. Tytuł „Szkolnego Master Chefa” otrzymała drużyna z klasy VI b,
w składzie: Agata Partyńska, Natalia Kogut,Anna Lech.
Na zakończenie, po dekoracji nagrodzonych, wszyscy udali się do spiżarni "Szkolnego Master Chefa", gdzie z apetytem pałaszowali zgromadzone owoce, warzywa i inne smakołyki.
Chodziło nam o to, by wśród naszych uczniów zmienić złe nawyki żywieniowe poprzez zabawę. To była pierwsza edycja, ale już dziś wiemy, że będą następne, ponieważ mamy zgodę p. Dyrektor Anny Fido i co bardzo motywujące, przychylność naszych szkolnych kolegów.
Pozytywna energia została zaszczepiona i będzie procentować. A kulinarne zamieszanie wywołała p. Małgorzata Gawlik.