^Wróć na górę
  
  
  
Get Adobe Flash player

BIP

Wychowanie do wartości

Dziennik elektroniczny

Stacja meteo

Dołącz do nas

ePUAP

Bierzemy udział w:

Sukces naszych uczniów w eliminacjach "XI Międzygminnego Festiwalu Kolęd i Pastorałek"

FESTIWALkoled

Miło nam poinformować o sukcesach naszych uczniów którzy zajęli wysokie lokaty w eliminacjach
"XI Międzygminnego Festiwalu Kolęd i Pastorałek" dzięki którym wystąpią w finale w dniu 20.01.2024r w Dąbrowskim Domu Kultury
Kategoria soliści klas I-II
I Miejsce Klara Bociek kl. 2b
Kategoria soliści klas III-IV
III Miejsce Maja Frączek kl. 3b
 
Kategoria soliści klas V-VI
II Miejsce Laura Kądzielawa kl.5c
III Miejsce Zofia Ciećko kl. 6a
Kategoria soliści klas VII-VIII
III Miejsce Kaja Piekielniak kl. 8a
Kategoria zespoły klas VII - VIII
I Miejsce- Zespół "DO RE MI" w składzie instrumentaliści: Wiktor Urbańczyk kl. 7a, Szymon Boryczka kl.5d, Wojciech Bąk kl. 8b, Zuzanna Kubacka kl.8a, Magdalena Łabno kl. 6a, Zofia Twardy kl. 6a,
Maja Bartoń kl. 6a, Maja Sternal 6a. Wokaliści: Zofia Ciećko kl.6a, Kaja Piekielniak kl.8a, Magdalena Sytoń kl.8a, Laura Kądzielawa kl.5c, Gloria Pikul kl.5c, Grabka Zuzanna kl.4c, Oliwia Uberman kl.4b oraz towarzyszący chórek w składzie: Banaś Amelia kl.4a, Juras Wiktoria kl.4a, Kochanek Milena kl.4b, Osika Maria kl.4b, Wałaszek Lena kl.4b, Cieśla Adriana kl.4c, Lubera Amelia kl.4c, Sobkiewicz Zuzanna kl.4c, Świerczek Maja kl.4c, Świerczek Zuzanna kl.4c, Zdanowska Zofia kl.4c, Reczek Adam kl.6a, Żurek Izabela kl.6a
III Miejsce zespół "Tercet" w składzie: Magdalena Sytoń, Kaja Piekielniak, Zofia Ciećko
Świetnego występu również gratulujemy Oliwii Uberman oraz Marii Osika uczennicom kl. 5a a taķże Magdalenie Sytoń uczennicy klasy 8a jak i również zespołowi Iskierki z klasy 3a w składzie: Borek Aleksandra, Borek Gabriela, Babiarz Zuzanna, Kułaga Izabela, Majka Karina, Sas Zuzanna.

Noworoczne spotkanie w Szkolnym Klubie Gier Planszowych

SKGP

Za oknami mróz, ale stali bywalcy klubu mieli obiecane spotkanie, więc nie było wyjścia, jak tylko rozstawić stoły i rozłożyć plansze. Tym razem w ruch poszły obok stałych pozycji takich jak #dominiongrakarciana , którą aktualnie wydaje @rebel czy wesoła wykreślanka #kościobfitości - #ego od @trefl oraz #podziemneimperium od @portalgames .

Ego to gra towarzyska polegająca na odpowiadaniu na nietuzinkowe pytania dotyczące nas, naszych przyjaciół lub członków rodziny. Głównym wyzwaniem jest sprawdzenie, jak dobrze znają się nawzajem towarzysze zabawy. Losujemy kartę zawierającą jedno spośród 440 dostępnych pytań i odczytujemy jego treść na głos. Następnie aktywny gracz typuje w tajemnicy własny wybór spośród dostępnych wariantów odpowiedzi. Zadaniem pozostałych towarzyszy gry jest trafne obstawienie dokonanego przez Niego wyboru. Jeśli pozostali gracze są mniej lub bardziej pewni właściwej odpowiedzi, mogą potwierdzić swój wybór odpowiednią liczbą żetonów – im większa pewność wyboru, tym więcej żetonów można zaryzykować. Zwycięzcą w rozgrywce zostaje ta osoba, która wykaże się najlepszą znajomością pozostałych graczy i która najtrafniej obstawia prawidłowe wybory konkurentów. Świetna zabawa w budowanie relacji!

Podziemne Imperium to jedna z ciekawszych propozycji również na rodzinne granie, ponieważ zapewnia rozrywkę co najmniej na kilkadziesiąt minut i jest daleka od banału starych klasyków wyciąganych nieraz od niechcenia, żeby zapełnić czymś rodzinne popołudnie. Arcyciekawe i zabawne grafiki już same w sobie potrafią przyciągnąć do gry. Zasady można przyswoić sobie w 10 minut i z marszu przystąpić do budowy poziomów kopalnianego imperium.

Jak zwykle czas nam szybko minął. Na kolejnym spotkaniu za dwa tygodnie będziemy tłumaczyć zasady i ogrywać grę naszego projektu o Mikołaju Koperniku! Zapraszamy każdego chętnego!

Galeria

Pierogi na topie w SKK „Gotuj z Pasją”

pierogi2

W ostatnim spotkaniu Szkolnego Kółka Kulinarnego „Gotuj z Pasją” panowała atmosfera pełna entuzjazmu i aromatu, gdyż tematem tego wyjątkowego spotkania były pierogi. Okazało się, że nie tylko obcokrajowcy uwielbiają tę polską specjalność, ale także małym kucharzom z naszej szkoły udało się stworzyć prawdziwe pierogowe arcydzieło. Podczas degustacji, uczestnicy SKK Gotuj z Pasją podkreślili, że przygotowali najsmaczniejsze pierogi, jakie kiedykolwiek mieli okazję spróbować. Tajemnica tkwiła w tym, że każdy z pierogów został wykonany własnoręcznie, co dodatkowo podniosło walory smakowe potrawy. Małe rączki kucharzy z naszej szkoły pracowały z pasją, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To spotkanie nie tylko umożliwiło uczestnikom SKK zdobycie nowych umiejętności kulinarnych, ale także pokazało, że tradycyjne dania, takie jak pierogi, mogą stać się inspiracją do tworzenia wyjątkowych i niepowtarzalnych smaków. Duma naszych małych kucharzy jest dowodem na to, że gotowanie z pasją to klucz do kulinarnej doskonałości.
M. Gawlik

Świetliki tworzą swoje magiczne muralowe święto

muralbalwan

Świetliki, postanowiły obchodzić nietypowe święto - Dzień Bałwana. Zainspirowane zimową atmosferą i chęcią stworzenia czegoś wyjątkowego, postanowiły stworzyć bałwankowy mural. Cała społeczność świetlików z radością wzięła udział w tej nietypowej inicjatywie.
Każdy świetlik, z entuzjazmem rysował swojego własnego, fantastycznego bałwanka. W efekcie powstała unikalna galeria różnorodnych postaci, każda inna, ale równie urocza i wyjątkowa. Dzień Bałwana był pełen radości, śmiechu i wspólnej zabawy. Świetliki nie tylko tworzyły bałwankowe arcydzieła, ale również organizowały różnorodne konkursy związane z zimową tematyką. Całe wydarzenie było nie tylko okazją do integracji społeczności świetlików, ale również do podkreślenia ich kreatywności i zdolności artystycznych. Dzień Bałwana stał się tradycją, którą świetliki postanowiły kontynuować co roku.
Nauczyciele świetlicy

Odkrywanie Włoch w ramach projektu „Europa i Ja”

odkrywanieWłoch

Świetliki biorący udział w projekcie „Europa i ja” mieli niezwykłą okazję poznać fascynującą stolicę Włoch. W ramach swojej przygody z odkrywaniem Rzymu rozpoczęli od zgłębiania geografii Półwyspu Apenińskiego. Zaznajomili się z mapą, na której dostrzegli najważniejsze włoskie miasta, takie jak Mediolan, Turyn, Genua, Neapol, Bolonia, Florencja, a także oczywiście niezwykły Rzym.
Aby zrozumieć historię powstania włoskiej stolicy, mali badacze obejrzeli animowany mit o założycielach miasta, braciach Romulusie i Remusie. Inspirację czerpiąc z albumu „Cuda Świata”, szkicowali także jedno z najwspanialszych dzieł architektury starożytnej – Koloseum oraz średniowieczną bazylikę św. Piotra.
Świetliki poszerzyły swoją wiedzę o przyrodzie Włoch, skupiając się na roślinności śródziemnomorskiej, nazywanej „makią”. Przy użyciu multimedialnego ekranu podziwiały zdjęcia kolczastych krzewów i niskich drzew, takich jak ostrokrzewy, dęby cierniste, oleandry, dzikie oliwki, pistacje, jałowce, winna latorośl, cyprysy, i eukaliptusy. To właśnie te gatunki flory kształtują charakterystyczny klimat panujący w tej strefie.
Podczas projektu dzieci miały również okazję bliżej poznać bogactwo fauny śródziemnomorskiej. Zobaczyły m.in. muflony, daniele, żenety, mangusty, jeżozwierze, gekony, żółwie, króliki, chomiki. Niektóre z tych zwierząt można również spotkać w Polsce. Aby utrwalić zdobytą wiedzę, świetliki przystąpiły do fascynującego quizu, który sprawdził ich znajomość tego unikalnego ekosystemu.
Podsumowując, projekt „Europa i ja” nie tylko pozwolił dzieciom poznać stolicę Włoch, ale również otworzył przed nimi drzwi do fascynującego świata historii, architektury i przyrody tego urokliwego kraju.
Nauczyciele świetlicy

Dzień Bitej Śmietany

dzienbitejsmietanyDziś 5 stycznia w grupie Odkrywców Świata i Tropicieli Przyrody został zorganizowany Dzień Bitej Śmietany. Whipped Cream Day obchodzony jest na cześć urodzin Aarona S. „Bunny” Lapina, który w 1948 roku wynalazł bitą śmietaną w sprayu. Tego dnia przedszkolaki poznały nie tylko proces powstawania bitej śmietany oraz sposoby jej wykorzystania, ale przede wszystkim brały aktywny udział w zajęciach kulinarnych. Dzieci z pomocą swoich pań przygotowały pyszną sałatkę owocową ze swoich ulubionych owoców, a na koniec udekorowały sałatkę bitą śmietanę bez dodatku sztuczny barwników i konserwantów. Długo wyczekiwanym momentem przez wszystkich podopiecznych była degustacja deseru. Zza stolików słychać było wesołe rozmowy i pomruki zadowolonych dzieci. To był słodki i pyszny dzień.

Galeria

Światowy Dzień Braille'a - świetliki szyfrują i odszyfrowują.

swiatowydzien

W dniu 4 stycznia świetliki obchodziły Światowy Dzień Braille'a, upamiętniający urodziny Louisa Braille'a, twórcy alfabetu dla osób niewidomych. Louis Braille, francuski organista, stracił wzrok w dzieciństwie, jednak dzięki wsparciu rodziny i własnej determinacji, stworzył rewolucyjny system pisma oparty na sześciopunktowym układzie. Jego wynalazek umożliwił osobom niewidomym czytanie i pisanie, otwierając nowe perspektywy w ich życiu. W rocznicę narodzin Braille'a, ludzie na całym świecie podkreślają znaczenie tego systemu dla integracji osób z niepełnosprawnością.
W tym dniu świetliki, aktywnie uczestniczyły w różnych zajęciach. W duchu wspólnoty i integracji, świetliki miały okazję poznać historię Louisa Braille'a, twórcy alfabetu dla osób niewidomych. W trakcie zajęć nie tylko zdobyły wiedzę na temat genezy systemu Braille'a, ale także miały okazję samodzielnie eksperymentować z tym pismem, szyfrując i odszyfrowując wiadomości. To była doskonała okazja do zrozumienia, z jakimi wyzwaniami muszą się zmierzyć osoby niewidome, oraz do docenienia innowacyjności i praktyczności systemu Braille'a w codziennym życiu. Działanie podjęto w ramach realizacji Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego -Społecznego "Każdy inny- wszyscy równi"
Nauczyciele świetlicy

Małe kucharskie mistrzostwo - pierogi z serem

pierogi z serem

Dziś, w ramach zajęć w szkolnym Kółku Kulinarnym "Gotuj z pasją", mali kucharze z klasy 1C wzięli udział w prawdziwej kuchennej przygodzie. Postanowili przygotować coś wyjątkowego – pierogi z serem. Największym wyzwaniem okazało się przygotowanie ciasta. Dzieci, choć na początku mogły być trochę nieśmiałe, szybko zaangażowały się w proces. Zmierzyły się z mąką, wodą i solą, zaskakująco sprawnie wyrabiając jedwabiste ciasto, które było idealne do formowania pierogów. Każdy z uczniów miał okazję wykazać się kreatywnością, formując swoje pierogi w różne kształty. Trójkąty, kwadraty, serca – nie było ograniczeń dla wyobraźni małych kucharzy. Pomimo zróżnicowanych kształtów, pierogi były pełne harmonii i miłości do gotowania. W trakcie lekcji kulinarnych nie brakowało śmiechu, współpracy i radości z tworzenia czegoś własnymi rękami. Na zakończenie spotkania wszyscy usiedli razem, aby spróbować efektów swojej pracy. Pierogi z serem, choć o różnych kształtach, miały coś wspólnego – smakowały wyjątkowo pysznie! To było prawdziwe święto dla podniebień i ducha. Mali kucharze z Kółka Kulinarnego udowodnili, że gotowanie z pasją to nie tylko umiejętność, ale także radość, która łączy ludzi w jednym wspólnym celu – stworzyć coś pysznego i niezapomnianego.
M. Gawlik
Copyright © 2013. Szkoła Podstawowa nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej Rights Reserved.